Magyar gazdaság

EU-igen a négyes metróra

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) megkapta az Európai Bizottság jóváhagyását a 4-es metró I. szakaszának fejlesztésére.

A mostani döntéssel immár 11 nagyprojekt kapott brüsszeli igent. Ezeken felül további 16 nagyprojekt van túl a kormánydöntésen, amelyek közül 12 már Brüsszelben várja a támogató döntést.

A hazai fejlesztéspolitika sikere, hogy az tagországai közül Magyarország nyújtotta be Brüsszelnek a legtöbb nagyprojektet. A beruházások azért is kiemelt jelentőségűek, mert a magas színvonalon előkészített nagyberuházások jelentenek választ azokra a kihívásokra, amelyekkel a nemzetközi pénzügyi- és gazdasági válság miatt szembesül az építőipar, a hazai

A 4-es metró megépülésével fellélegzik Budapest közlekedése - írja közleményében az NFÜ. Az összesen 212 milliárd forintos támogatással (181 milliárd forint uniós forrás, 41 milliárd forint költségvetési támogatás) megépülő metró naponta 350.000 utas közlekedését teszi gyorsabbá és kényelmesebbé.

A várhatóan 2012-ben műszakilag befejeződő beruházás az unió számára is kiemelten fontos, hiszen környezetvédelmi szempontból is hozzájárul egy nagyváros környezetbarát közlekedésének megteremtéséhez.

Magyarország jól teljesít a nagyprojektek elfogadása és brüsszeli jóváhagyása terén. Az elmúlt napokban az uniós döntéshozók részéről már megszületett az első közlekedési nagyprojekt jóváhagyása, mely a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal fejlesztését támogatja. Ennek a projektnek az elfogadása azért is fontos számunkra, mert ez a beruházás az első közlekedésfejlesztési nagyprojekt az EU-ban, amit a 2007-13 közötti időszakban Brüsszel a támogatásáról biztosított.

A most elfogadott nagyprojektek is részét képezik annak az 1200 nagyberuházásnak, amelynek uniós és hazai forrásból finanszírozott projektjei a magyar vállalkozásoknak 2440 milliárd forint értékben adnak megrendeléseket az elkövetkező két évben. Ezen nagyberuházások közül 850-re már megkötötték az uniós támogatási szerződést, közel 500 projekt esetében, 800 milliárd forint értékben pedig már elindult vagy a közeljövőben indul a kivitelezés- zárja közleményét az NFÜ.

nagyprojektek 4-es metró
Kapcsolódó cikkek