Magyar gazdaság

Jön! - Egységes könyvelés az egész világon

Akár már év végére elkészülhet az egységes globális könyvviteli szabványokról szóló tervezet – közölte hétfőn a Nemzetközi Számviteli Szabványozó Testület (IASB) vezetője.

David Tweedie az Európai Parlament képviselői előtt beszélve annak a reményének is hangot adott, hogy a világszintű egységesítés szempontjából megkerülhetetlen Egyesült Államok már 2012-ig beleegyezhet az IASB által lefektetett nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) átvételébe, amely egyben a jelenleg használatos amerikai könyvviteli szabvány, a GAAP feladását is jelentené.

Az IFRS-hez a világ 117 országa – köztük 2005-ben az EU tagállamai – csatlakozott már, vagy csatlakozik éppen. A globálisan is egységes standardok kialakítását ugyanakkor az akadályozta eddig, hogy az USA ragaszkodott a GAAP-hez, amely egyrészt extra adminisztrációs terheket jelent a nemzetközi vállalatok számára, másrészt rontja a cégek pénzügyi helyzetének átláthatóságát.

A globális gazdasági válság azonban, úgy tűnik, jelentős lökést adott a standardizálási folyamatnak, mivel a világ vezetői is elfogadták, hogy az egységes könyvviteli szabályok megteremtése hozzájárulhat a megcsappant befektető bizalom helyreállításához. Ennek megfelelően a világ vezető fejlett és feltörekvő gazdaságait tömörítő G20 múlt heti pittsburghi csúcstalálkozójának résztvevői globális szabályok lefektetésére, illetve az érintettek bevonására szólították fel az IASB-t.

Az egységesítési törekvések, illetve az eszközértékelésre vonatkozó eddigi szabályok módosítási tervei azonban sem az USA-ban, sem Európában nem élveznek osztatlan támogatást. Az eszközértékelésre vonatkozó szabályok főleg Európában, azon belül is Franciaországban váltottak ki éles kritikákat.

Így például a napokban a legnagyobb francia biztosító, az Axa első embere intézett támadást az IASB szabálymódosítási tervei ellen. Henri de Castries egyenesen odáig ment, hogy rossz döntésnek nevezte az IFSR 2005-ös európai bevezetését, és azzal vádolta meg az IASB-t, hogy megsérti a nemzetállamok szuverenitását, amikor kedvezőtlen új könyvviteli szabályokat próbál rájuk erőltetni.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

IASB Európai Parlament GAAP számvitel könyvvitel könyvel IFRS
Kapcsolódó cikkek