Magyar gazdaság

Moody's: a Fidesz-kormány nem vonja vissza majd a reformokat

A nemzetközi hitelminősítő kész javítani a magyar besorolás kockázatán, ha folytatódik a takarékosság és a reformok.

Ha a magyar hatóságok folytatják erőfeszítéseiket a fiskális konszolidáció és a szerkezeti reformok kiszélesítése érdekében a Moody''s kész megfontolni a jelenlegi besorolás negatív kilátásának megváltoztatását.

A nemzetközi hitelminősítő jelenleg a harmadik legalacsonyabb befektetői kategóriában, Baa1-ben tartja a magyar államkötvények besorolását, negatív kilátással. A Moody''s most jelezte: figyeli a magyarországi fejleményeket, s ennek fényében hoz meg majd lépéseket, ha szükségesnek látja. A többi között ez áll a nemzetközi hitelminősítő intézet Magyarországról most kiadott éves jelentésében.

A Moody''s szakértői szerint a gazdasági és intézményi alapok erősek, ugyanakkor a kormányzati szféra pénzügyi ereje, illetve az alacsonytól közepesig terjedő skálára tett úgynevezett esemény kockázatérzékenység rontják az összképet.

Mindenesetre a jelentés dicséri a Bajnai-kormányt, amiért mind költségvetési, mind pedig strukturális reformok területén lépett. A jövő tavasszal esedékes választásokra is kitért a jelentés, amely szerint emiatt vannak bizonyos politikai kockázatok Magyarországon. Ugyanakkor a nemzetközi hitelminősítő szerint a Fidesz, ha hatalomra kerül, az általa ellenzékben hangoztatott "populista" követelések zömét maga sem fogja meglépni, s nem igen vonja majd vissza a jelenlegi kormány által megtett reformintézkedéseket.

A felzárkózó térségről e héten Londonban kiadott átfogó elemzésében a Standard & Poor''s is hasonló következtetésre jutott - emlékeztet az MtiEco.

A másik nagynevű nemzetközi hitelminősítő szerint ugyanis a jövő évi választások után várhatóan kormányra kerülő Fidesz "jelenleg populista platformon állva kampányol" ugyan, ám nem valószínű, hogy az ország jelentős mértékben eltér majd a megfontolt költségvetés-politikai iránytól.

A Moody''s tegnap közzétett jelentésében prognózist is ad a várható magyar makrogazdasági mutatókra. Az idei évre 6,3 százalékos gazdasági visszaesést jósol (a kormány 6,7 százalékra várja ugyanezt), s jövőre is zsugorodást vetít előre, igaz, a kormány 0,9 százalékosával szemben csak 0,3 százalékosat (mint ismert, több nemzetközi és magyar elemző jövőre már növekedést vár a magyar gazdaságtól). A hitelminősítő elnökhelyettese, Dietmar Hornung szerint azonban a legutóbbi adatok már egy fokozatosan javulást mutató dinamikáról árulkodnak, különösen az ipar és az mutatóira igaz ez - olvasható a Bloomberg jelentésében.

hitelminősítés Moody's Orbán Viktor Fidesz-kormány magyar gazdaság gazdaságpolitika elemzés
Kapcsolódó cikkek