Magyar gazdaság

Sinkó: Nem tudják kigazdálkodni a kórházak az elvonást

Jelenleg 21 milliárd forint eltérés van a kórházak szakmai szervezetei által az ez évi gyógyítási kassza kipótlásához igényelt és a kormány által ígért többletforrás összege között – mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter tegnap a kormányülést követő tájékoztatón.

A kórházak szakmai szervezeteivel folytatott tárgyalásokon ugyanis arra volt felhatalmazása a kormánytól, hogy az elvárt 25,5 milliárd helyett 4,5 milliárdos ajánlatot tegyen az intézmények képviselőinek.

Az összeg legfeljebb az orvostudományi egyetemeknek lenne elég – mondta Stubnya Gusztáv, az Egyetemi Klinikák Szövetségének a titkára. Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint a múlt évinél 60 milliárd forinttal kevesebb a gyógyító-megelőző költségvetés összege, ezt nem lehet kigazdálkodni.

Megoldás lehetne, hogy a kormány a 3,9 százalékos hiánycélt 0,1 százalékkal növelje, ez éppen fedezné a kórházak igényét.

Székely szerint az intézmények már márciusban szembesültek azzal, hogy a válság miatt 13,5 milliárdot zárol a gyógyítási kasszából a kormány, ám mégsem módosították idei tervezett kiadásaikat.

A szakmai szervezetek a múlt héten állásfoglalásban rögzítették: ha szeptember 23-ig nem kapnak pozitív választ kérésükre, demonstrációba fognak (képgaléria). Ezt el is kezdték.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

gyógyul Sinkó demonstráció Székely válság elvonás kórház
Kapcsolódó cikkek