Magyar gazdaság

Tiltakoznak a kórházak a pénzelvonás miatt

Októbertől az eddigi havi 44,1 milliárd helyett csak 33,6 forint jut a kórházak és klinikák gyógyítómunkájára, így csak a súlyos, sürgős, életveszélyes állapotú betegeket tudják fogadni.

A pénzelvonások magakadályozása érdekében két tárgyalást folytattak az ágazat szakmai szervezetei a szakminiszterrel, eredménytelenül. Ezért demonstrációba fogtak, ehhez csatlakozott a Semmelweis Egyetem is – mondta Tulassay Tivadar rektor.

Minden eszközfejlesztést le kell állítaniuk, befagyasztják az alapbéren felüli bérjellegű juttatásokat, és idei kifizetésre nem rendelnek meg semmit a beszállítóktó – jelezte a rektor.

Mint arról korábban beszámoltunk, elfogadhatatlannak tartják az egészségügy szakmai szervezetei a szaktárca által készített, s a tervek szerint októberben bevezetendő új finanszírozási koncepciót. E szerint ugyanis az év utolsó három hónapjában az eddigi összegek 80 százalékát utalná csak számukra az egészségpénztár. A sok kérés után ezért döntöttek egy fokozatosan súlyosbodó lépéssorozatról, amelytől többletforrást remélnek az ágazat számára.

A rendelkezésre álló pénz a jelenlegi struktúrában működő, és a jelenlegi ellátást megkívánó egészségügyi rendszerben lehetetlen – mondta lapunknak Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Megértik, hogy a válság miatt meg kell húzni a nadrágszíjat, de a lakosság egészségügyi ellátását az államnak válság idején is biztosítani kell. Ezért kérték a múlt héten Bajnai Gordont, hogy szabadítsa föl a gyógyító-megelőző kasszában zárolt 13,5 milliárd forintot. Ezt további 12 milliárddal kellene megtoldani ahhoz, hogy az év végéig valahogy kihúzzák a kórházak.

elvonás kórház
Kapcsolódó cikkek