Magyar gazdaság

50 bázisponttal eshet a kamat az előrehozott MNB-ülésen

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 50 bázisponttal, 7 százalékra csökkentheti az irányadó kamatrátát az október 23-i ünnep miatt előrehozott hétfői ülésén – jósolja a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó mind a nyolc közgazdász.

Akár nagyobbat is vághatna a monetáris tanács, optimizmusra ad okot például a várttól elmaradó szeptemberi Mégis, a mostani stratégia a kiszámíthatóságot célozza, ezért folytatják a ciklust 50 bázispontos lépésekkel – mondja Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője.



A lépés semlegesen hat a forintra, az továbbra is a megszokott sávban mozog, innen csak a vártnál jobb tengerentúli vállalati hírek mozdíthatnák ki az árfolyamot az év végére. Látszik ugyanis, hogy a külső egyensúlyunk stabilizálódása miatt kevésbé sérülékeny a hazai fizetőeszköz – teszi hozzá.



Ha a jó nemzetközi hangulat megmarad, s Lettországból sem jönnek durva hírek, akkor a technikai előrejelzések alapján akár 262 forintra is süllyedhet az euró ára – véli Németh Dávid, az ING szakértője. Szerinte is 50 bázispontot vág hétfőn az MNB, de a sorozat a 6 százalékos szint körül lelassulhat. Az elemző év végére még egy félszázalékos vágást vár, de aztán az óvatosság lassításra késztetheti a jegybankot, s jövőre is a 6 százalék körüli szinten rekedhet a kamat – mondja Németh Dávid.
Tegnap egyébként a forint a térség devizáival együtt meredek erősödésbe kezdett, az euró ára fél százalékkal, 266,97 forintra esett, míg a svájci frankért 176, a dollárért pedig 179 forintot kértek a bankközi devizapiacon.

A lendületet a kínai kereskedelmi adatok hozták mozgásba – mondta Nigel Rendell, az RBC Capital szakértője, hozzátéve: a magasabb hozamú feltörekvő devizák erősödő pályán maradnak. A zloty árfolyama 4,19-ig esett, míg a cseh koronáé 25,81-ig mérséklődött a közös pénzzel szemben.

MNB bázispont kamat
Kapcsolódó cikkek