Magyar gazdaság

A Világbank küldöttsége nem utazik Romániába a politikai válság miatt

A Világbank küldöttsége nem utazik Romániába a héten a tervekkel ellentétben - jelentette be a washingtoni székhelyű intézet hétfőn.

A Világbank jelezte: csak az után látja értelmét az útnak, ha feláll az új kormány. A múlt héten jelentették be, hogy a belpolitikai válság miatt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elhalasztotta a román gazdasági helyzet, és a Románia által az IMF-fel szemben vállalt kötelezettségek áttekintésére irányuló, soron következő bukaresti látogatását.

Az IMF küldöttsége eredetileg október végén érkezett volna Bukarestbe, ahol november elejéig tárgyalt volna. Az IMF-nek a következő, 1,5 milliárd euró értékű hitelrészletét Románia a tervek szerint decemberben kapta volna meg. Ez az időpont azonban bizonytalanná vált, miután egyelőre ismeretlen időpontra halasztották az IMF-küldöttség bukaresti tárgyalásait.

Románia márciusban kötött az IMF szervezésében egy csaknem 20 milliárd euró értékű, két évre szóló többoldalú készenléti hitelmegállapodást. Az IMF küldöttsége legutóbb augusztus elején mérte fel a romániai helyzetet, és a felek a legfeljebb 7,3 százaléknak megfelelő nagyságú idei államháztartási hiányban állapodtak meg.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő egyik szakértője pénteken arra figyelmeztetett, hogy romolhat Románia hitelminősítése, ha elhalasztják a Nemzetközi Valutaalap (IMF) következő hitelrészletének folyósítását a balkáni országnak.

A Fitchnél Románia hosszú futamú szuverén devizaadós-osztályzata befektetési szint alatti, "BB plusz" szintű, negatív kilátással ellátva.

Románia IMF politikai bizonytalanság imf-hitel
Kapcsolódó cikkek