Magyar gazdaság

Évtizedes trendek fordulata

Ismét csúcsokat javított az ország külső egyensúlya, évtizedes trendek fordultak meg hirtelen.

Ismét csúcsokat javított az ország külső egyensúlya, évtizedes trendek fordultak meg hirtelen. A külső finanszírozás annyira beszűkült az év során, hogy nettó forráskiáramlás történt, ez növekedési szempontból igen kedvezőtlen, ám a pénzügyi stabilitáshoz nagyban hozzájárult. Az egyensúlyjavulást segítette a gyenge miatt ismét rekordot döntő külkereskedelmi többlet is.


A második negyedévben a folyó fizetési és a tőkemérleg együttes egyenlege 891 millió euró aktívummal zárt – jelentette a Magyar Nemzeti Bank. Ez szezonálisan kiigazítva a 2 százalékát teszi ki. A folyó fizetési mérleg önmagában is 476 millió eurós többlettel zárt, a tőkemérleg 415 milliót tett ehhez hozzá.


Az MNB pénzügyi számlái alapján a második negyedévre a hazai vállalatok nettó finanszírozói lettek a gazdaságnak, mégpedig nem is kis mértékben. A GDP 4,9 százalékát tette ki a szektor finanszírozási képessége a szezonálisan kiigazított adatok szerint.

A mutató eddig még sosem ért el ilyen magas szintet az MNB adatai alapján. Ugyanakkor a négy negyedéves gördülő és a szezonálisan kiigazított adatok szerint is egyaránt 3 százalék körül volt a háztartások pénzügyi többlete, ez durván duplája az elmúlt évek átlagának. Mindeközben az állami szektor túlköltése mit sem változott, a szezonálisan igazított adatok szerint továbbra is a GDP 4,7 százalékára rúg a finanszírozási igénye.

Az exportvolumen a múlt év decembere óta mutatott először mindössze egy számjegyű csökkenést: 8,1 százalékkal volt alacsonyabb a kivitel júliusban, mint egy éve – tudatta a Központi Statisztikai Hivatal. Ám az import 21,7 százalékkal maradt el a tavaly júliusitól. A múlt év ősze óta szinte végig jobban esett a behozatal, mint a kivitel, de ilyen mértékű szétnyílás a két kereskedelmi irány között az utóbbi két évtizedben nem volt.

Heti várható jelentések

Forrás: VG-gyűjtés

X. 5.: Államháztartás, gyorstájékoztató (szept.)

X. 5.: Kereskedelmi szálláshelyek forgalma (aug.)

X. 6.: Ipari termelés, előzetes (aug.)

X. 8.: Külkereskedelmi forgalom, előzetes (aug.)


X. 5.: Államháztartás, gyorstájékoztató (szept.)

X. 5.: Kereskedelmi szálláshelyek forgalma (aug.)

X. 6.: Ipari termelés, előzetes (aug.)

X. 8.: Külkereskedelmi forgalom, előzetes (aug.)

-->

Központi Statisztikai Hivatal exportvolumen MNB külkereskedelem
Kapcsolódó cikkek