Magyar gazdaság

Gazdasági válság: mi történt ma?

Egyes vállalati eredmények már az optimizmust erősítik a gazdasági válságot illetően, a Credit Suisse, a McDonald's, valamint a drogerie markt is kiemelkedő harmadik negyedéves eredményt ért el az előző év hasonló időszakához képest.

A vállalatok csütörtöki jelentése szerint a McDonald''s nyeresége 10 százalékkal nőtt éves bázison, míg forgalma 6 százalékkal emelkedett, a Credit Suisse pedig 50 százalékos profitnövekedésről számolt be a harmadik negyedévben. A német Drogerie Markt üzletlánc forgalma a szeptemberrel véget ért 2008/2009-es üzleti évében 11,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és a társaság történetében először meghaladta az 5 milliárd eurót.

A svéd Ericcson - amelyet idáig elkerült a gazdasági válság - rosszul jött ki azonban a harmadik negyedévből, mivel adózás utáni nyeresége 71,5 százalékkal maradt el az idei harmadik negyedévben az egy évvel korábbitól. A gazdasági válság enyhülését jelenthetik azonban a Kínából érkező jó hírek, mivel a távol-keleti ország gazdaság és ipari termelése is jelentősen nőtt az idei harmadik negyedévben, míg a fogyasztói árak 1,1 százalékkal csökkentek.

A kínai gazdaság 8,9 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest, az első kilenc havi emelkedés 7,7 százalék volt, így az ország várhatóan teljesíteni fogja évi 8 százalékos GDP-növekedési tervét. Magyarországon a és a forint sem teljesített túl jól csütörtökön: a BUX alacsony forgalomban 0,41 százalékkal 21.303,09 ponton zárta a hetet.

A forint is kissé korrigált az előző napok emelkedése után, így az eurót délután négy órakor 265,98 forinton jegyezték a szerda délutáni 264,62 forinttal szemben.

A kiskereskedelmi forgalom is tovább esett augusztusban, miután a kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított eladási forgalma - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009 első nyolc hónapjában 4,2, augusztusban 7,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.

Jó hír lehet azonban, hogy a meghirdetett 50 milliárd forintnyi államkötvény helyett 60 milliárd forintnyit adott el az Államadósság Kezelő Központ a csütörtöki aukción, miután a kínált 3, 5 és 10 éves lejáratú kötvényekre összesen 168,7 milliárd forintnyi ajánlat érkezett.

McDonald's nyereség kínai gazdaság kínai ipari termelés
Kapcsolódó cikkek