Magyar gazdaság

Különadóval és bérplafonnal sújtanák az állami fizetéseket

Az eddigi elképzeléseknél is szorosabbra húzná az állami cégek veze-tőinek a derékszíját az a törvényjavaslat, amelyet tíz szocialista képviselő nyújtott be a parlamentnek.

Különadót vezetne be az MSZP a kétmillió feletti állami fizetésekre. A frakció ezért egyeztetéseket kezd a Pénzügyminisztériummal arról, hogy a bérplafonon túl hogyan lehetne rendezni a kétmillió forint feletti fizetéseket az állami és az önkormányzati cégeknél.

A dokumentum indoklása szerint – a választópolgárok igényeit szem előtt tartva – azt kívánja elősegíteni, hogy a vezetői javadalmazás takarékos, átlátható és a valódi teljesítményt díjazó legyen. Ezt a leányvállalatokra is kiterjedően garantálná, és a nyilvánosság mellett rendelkezik egyebek között a bérplafonról, amelynek összege az MNB-elnök havi munkabérének a negyede lenne, továbbá korlátozná az igazgatóság létrehozásának a lehetőségét, a felügyelőbizottság létszámát és a juttatásokat.

A nyáron kirobbant végkielégítési botrányok nyomán erősödtek azok a törekvések is, amelyek elfogadható mederbe terelnék az állami cégek vezetőinek, tisztségviselőinek a javadalmazását. Szeptembertől kormányrendelet írja elő az állami, önkormányzati tulajdonú cégek vezetői juttatásainak teljes nyilvánosságát. A rendelet nyomán az adatok felkerültek az érintett gazdasági társaságok honlapjaira. A szocialisták által beterjesztett javaslat törvényerőre emelné ezt a nyilvánosságot, és megköveteli a munkáltató működése szempontjából meghatározó jelentőségű munkakörben dolgozó, különösen a cég vagyonával kapcsolatban döntési jogkörrel rendelkező egyéb munkavállalók körében is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

állami vezetők különadó állami bevételek prémiumok
Kapcsolódó cikkek