Magyar gazdaság

Megszületett a megállapodás: kevesebbet vesznek el a fogyatékkal élőktől

Megegyezett a fogyatékosügyi szervezetekkel a szaktárca. Voltak olyan egyesületek, amelyeknek csak az eredeti támogatás átlagosan huszonöt, harminc százaléka jutott volna, ehhez képest sikerült megegyezni kicsit több pénzben.

A válság miatt kilenc százalékkal kevesebb pénzt kapnak a költségvetésből jövőre a fogyatékosügyi szervezetek - jelentette be Korózs Lajos szociális államtitkár, hozzátéve, hogy ez az arány megegyezik a tárca keretének átlagos csökkenésével. A minisztérium öt érdekvédelmi szervezettel állapodott meg - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

A rendszerhez feltétlenül hozzá kellett nyúlni a meglévő aránytalanságok miatt - mondta. Közölte azt is: az egyeztetési folyamatban résztvevő öt szervezet egybehangzóan elfogadta, hogy a gazdasági válság miatt a ideinél kilenc százalékkal kevesebb, összesen 682,5 millió forint jut a területre jövőre. Ebből 300 milliót pályázati úton osztanak el, 27 milliót pedig az öt nagy szövetség egyikéhez sem tartozó tömörülések nyerhetnek el.

Az államtitkár tájékoztatása szerint az Autisták Országos Szövetsége, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, valamint a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége és ezek helyi szervezeti vettek részt az egyeztetésen, és minden delegált elfogadta a megállapodást.

Korózs Lajos elmondta: a szervezeti rendszerét most építő autisták szövetsége jövőre 40, a többi tömörülés 70 millió forintot kap a működésre automatikusan. Emellett a vakok és gyengénlátók szervezete az első félévben 27 millió forintot kap hiánypótló szolgáltatások működtetésére, de 2010 utolsó hat hónapjában már pályáznia kell erre a célra.

Nehéz elégedettnek lenni egy kilenc százalékos csökkentéssel, az ugyanakkor elfogadható, hogy nem a tervezett 30 százalékkal kapnak kevesebbet az érintettek - így kommentálta a mozgáskorlátozottakat képviselő MEOSZ elnöke, Hegedűs Lajos a megállapodást.

Az értelmi fogyatékosokat képviselő ÉFOÉSZ elnöksége a támogatás csökkentésének ismeretében a hétvégén már válságtanácskozást is tartott arról, milyen szolgáltatásokat kell megszüntetniük annak érdekében, hogy kijöjjenek a kevesebb pénzből - mondta megkeresésünkre Kovács Melinda ügyvezető igazgató.

Hozzátette: aláírták ugyan a megállapodást, mert tudják, hogy a válság miatt mindenkinek áldozatot kell vállalnia. Ugyanakkor fenntartásaik vannak azzal a módosítással kapcsolatban, amely szerint a jövőben a támogatás egy részére pályázniuk kell a szervezeteknek. Attól tartanak, hogy valóban időben kiírják-e az említett pályázatokat.

fogyatékos szervezetek költségvetés 2010 megszorítások bajnai-csomag költségvetési támogatás
Kapcsolódó cikkek