Magyar gazdaság

Stiglitz: Deficit fetisizmus uralkodik Európában

Joseph Stiglitz amerikai közgazdászprofesszor azt tanácsolja az európai politikusoknak, gondolkozzanak el további élénkítő csomagok előkészítésén.

"Ezt javasoltam Amerikának is. Legalább egyfajta tervre lenne szükség szükséghelyzet esetére. Ha a gazdaság aztán jobban megy, a tervet még mindig el lehet vetni. Ha azonban rosszabbul, és nincs tervünk szükséghelyzetre, akkor arra nem is készültünk fel" – idézi Stiglitzet az ORF.

A közgazdász szerint az európaiak túl sok gondot csinálnak maguknak a költségvetési deficitből.  Mint mondta, egyfajta deficitfetisizmus figyelhető meg Európában. Az államok igyekeznek féken tartani a hitelfelvételeket.  A módszer hatékonyságáról azonban politikai vita folyik Európában.

Szemügyre kell azonban venni, hogy a kötelezettségek fejében mit kap az adott ország. Ha például az infrastruktúrába, a technológiába és a képzésbe invesztálunk, akkor a gazdaság a végén erősebb lesz, mint előtte – vélte Stiglitz.

A közgazdász szerint eddig nem történtek valódi lépések a pénzügyi rendszer megreformálására, az ördög pedig a részletekben rejlik. Stiglitz kiemelte a banki vezetők fizetésének átalakítását, amelynek célja szerinte a hosszú távú eredmények díjazása kell hogy legyen.

Stiglitz deficit élénkítő csomag válság
Kapcsolódó cikkek