Magyar gazdaság

Búcsú a céges ügyeskedésektől

A válság hatására a cégek a jövőben kiegyensúlyozott, kevésbé kockázatos és hosszú távon fenntartható növekedési pályára igyekeznek ráállni – jósolja a brit iparszövetség (CBI). Az ennek megfelelő változások a vállalatok szinte minden tevékenységére kihathatnak.

A finanszírozás terén például előtérbe kerülhet a nyereség visszatartása, az osztalékfizetés korlátozása, míg a külső források közül a kis- és közepes vállalkozásoknál nőhet a vevői hitelek és a kockázati tőke aránya, a nagyvállalatoknál pedig a kötvénykibocsátás és a stabil befektetőnek számító állami vagyonalapok bevonása.

A kiszámíthatóság jegyében a cégek a korábbinál szorosabb bizalmi viszonyt alakíthatnak ki vevőikkel, beszállítóikkal, részvényeseikkel, alkalmazottaikkal, sőt, egyes esetekben akár versenytársaikkal is. A vállalati szervezet rugalmassága várhatóan tovább nő, a foglalkoztatás és a kiszervezések tekintetében egyaránt.

A hazai tapasztalatok megerősítik a CBI előrejelzését: számos nagyvállalatnál a rövid távú „tűzoltással” párhuzamosan máris megkezdődött a hosszú távú stratégiák átgondolása. Ennek során a menedzserek többsége abból indul ki, hogy jó minőségű termékekkel, jó beszállítói kapcsolatokkal stabilabb pénzforgalmat tud biztosítani, mint ha agresszív árképzéssel rövid távon előnyök megszerzésére törekedne.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

cbi brit iparszövetség válság
Kapcsolódó cikkek