Magyar gazdaság

Csőcsata Kína és az Egyesült Államok között

Az amerikai kereskedelmi minisztérium 99 százalékig terjedő dömpingellenes vámot vetett ki a Kínából importált acélcsövekre. A washingtoni tárca azt állítja, hogy Kína az olajcsöveket jóval a normális ár alatt árulja.

Az amerikai kormányzat szerint az ázsiai ország jóval a alatt értékesíti az olajipari cégek által használt csővezetékeket, az Egyesült Államok ezért védővámot készül bevezetni a kínai dömping ellen. Ezzel újabb feszültségi forrás keletkezett a két ország között, miután Washington korábban már több termék, például a gumiabroncsok esetében is kifogásolta Kína magatartását.

Az amerikai intézkedés érdekessége, hogy arra tíz nappal Barack Obama elnök kínai látogatása előtt került sor. A pekingi kereskedelmi minisztérium protekcionista intézkedésnek nevezte az amerikai lépést, amely ellen – a BBC által idézett közlemény szerint – minden eszközzel fellép majd. Tavaly 2,6 milliárd dollár értékben exportált Kína csőárut az Egyesült Államokba, több érintett nagyvállalat is panaszt tett a kormányzatnál az alulárazás kivizsgálására.

Ugyanakkor Kína védelmébe vette az egyes nyersanyagok exportjára hozott exportkorlátozó intézkedéseket. Az Egyesült Államok az EU-val és Mexikóval közösen arra kérte a Világkereskedelmi Szervezetet (WTO), hozzon létre vizsgálóbizottságot az ügy felderítésére. A panaszt tevő országok szerint a többek között szilíciumra, magnéziumra, foszforra és cinkre kivetett exportkorlátozások mesterségesen felhajtják az árakat. Kína ezzel szemben azt állítja, hogy politikája a környezet és szűkös erőforrásainak védelmét szolgálja.

Obama WTO export cső amerikai védővám
Kapcsolódó cikkek