Magyar gazdaság

EU: Még az idén vége lesz a recessziónak!

Kiemelkedik a recesszióból az Európai Unió az év második felében, és jövőre már 3 százalékos növekedésre lehet számítani átlagosan - derül ki az Európai Bizottság őszi előrejelzéséből, amelyet kedden tette közzé Brüsszelben.

Idén mindazonáltal Brüsszel még átlagosan 4 százalékos GDP-csökkenésre számít uniós szinten. A munkanélküliségi ráta jövőre 10,3 százalékra nő a prognózis szerint.

Joaquín Almunia pénzügyi biztos sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a legfontosabb feladat most a fellendülés tartósságának biztosítása.

Jövőre éves szinten már csak fél százalékos gazdasági csökkenés várható Magyarországon, 2011-ben pedig a növekedés 3,1 százalékos lehet az Európai Bizottság kedden kiadott legfrissebb előrejelzése szerint. Az államháztartási hiány a prognózis szerint az idén és jövőre valamivel 4 százalék fölött alakul a GDP-hez képest, messze az uniós átlag alatt.

A brüsszeli bizottság szerint "a hathatós kiigazítási intézkedések segítettek csökkenteni a gazdaság sérülékenységét" Magyarországon. A munkanélküliségi arányt az idén 10,5, jövőre 11,3 százalékra jósolja a bizottság, míg az inflációt ez évben 4,3, jövőre 4 százalékosra.

 

gazdasági válság biztos gazdasági fellendülés Joaquin Almunia recesszió
Kapcsolódó cikkek