Magyar gazdaság

Lehullhat Geithner feje

A New York Post értesülései szerint felmerült, hogy az Obama-kormány leváltja Timothy Geithner pénzügyminisztert. A bennfentesek azt is tudni vélik, hogy a poszt várományosa a JPMorgan vezérigazgatója, Jamie Dimon lehet.

Az elmúlt időszakban kiéleződött a konfliktus Timothy Geithner és a törvényhozók között. A pénzügyminisztert a szabályozás átalakítása kapcsán kritizálták. A pénzügyminisztert előző pozíciójában, a New York Fed elnökeként végzett munkája miatt is érték bírálatok, hiszen az előző kormány alatt ő felügyelte az AIG és a Goldman Sachs mentési tervét.

A múlt héten a feszültségek felszínre kerültek, a gazdasági válsággal foglalkozó közös bizottság ülésén egy texasi honatya közölte: Geithner elvesztette a közvélemény bizalmát. Kevin Brady azt is megkérdezte a pénzügyminisztertől mikor mond le.

A New York Post értesülései szerint erre hamarosan sor kerülhet és egyesek azt is tudni vélik, hogy a JPMorgan vezére, Jamie Dimon lehet a következő amerikai pénzügyminiszter – idézi a The Street. Dimon jó kapcsolatot ápol a hatóságokkal és nyilatkozatai megnyerték a képviselőket. A Washington Postban megjelenő cikkében például a "túl nagy, hogy veszni hagyjuk" koncepció ellen érvel, annak ellenére, hogy ezzel saját cégének biztos jövője ellen szólal fel. Szintén mellette szól vezetői képessége, amellyel levezényelte a Bear Stearns és a Washington Mutual beolvasztását.

geithner Dimon pénzügyminiszter JPMorgan
Kapcsolódó cikkek