Magyar gazdaság

Oszkó: a válság alkalmas a hibákra való ráébredésre

A társadalom működésének átalakításához kulturális váltásra van szükség Oszkó Péter szerint, akivel a Népszava készített interjút szombati számában.

A pénzügyminiszter kifejtette: a mostanihoz hasonló válság alkalmas arra, hogy sokan ráébredjenek saját hibáikra, életvitelük, például adózási tevékenységük nem helyes voltára. Úgy vélte, hogy a kormányzati munka most a megfelelő irányba tereli a öngondolkodást.

Véleménye szerint a kormány igen nagy arányban teljesítette szakmai vállalásait, amelynek legnehezebb része a 2010-es költségvetés. A büdzsé olyan szigorú takarékosságot irányoz elő pont a választás évében, amire a rendszerváltás óta nem volt példa - mondta. A javaslatot ért bírálatokat illetően pedig kifejtette: nem feladata, hogy a politikai hevületben tett kijelentésekre újra és újra magyarázatot fabrikáljon.

Az Orbán Viktor által felvetett hároméves költségvetésről azt mondta: ez szinte csupán egy technikai kérdés. Magyarország jelenleg is hároméves keretszámokat és egyéves költségvetést követ. "Azt mondhatnám, hogy majdnem ugyanaz a kettő, csak az elnevezésük más". 

Az egészségügyi átalakítás hozadékának nevezte Oszkó Péter, hogy GDP-arányosan nem költenek többet erre a területre, mint a közepes fejlettségű országok. A pénzfelhasználás hatékonyságának növelése érdekében azonban intézményi reformra van szükség - hangsúlyozta.

A kormány által várt jövő évi államháztartási hiány alacsonyabb ugyan az uniós előrejelzésnél, de Oszkó Péter szerint sok ország örülne, ha a 0,3-0,4 százalékát kitevő összegekről kellene vitatkozni. Megemlítette azt is, hogy jelenleg is egyeztetik a fő számok tartalmát az Európai Bizottsággal. "Abban bízom, hogy olyan konszenzus fog születni, amiből kiderül, továbbra is tarthatóak a vállalásaink".

Hangsúlyozta: a kormány, amelynek több tagja kijelentette, hogy a választások után nem kíván a jövőben hasonló munkát végezni, éppen azt garantálhatja, hogy tevékenységét a következő hónapokban nem befolyásolja a politikai kampány.

A pénzügyminiszter elégedett volt a kormányzati munkát támogató pártokkal, azt mondta: "az elmúlt fél évben hihetetlenül fegyelmezetten dolgoztak". Komoly felelősséget vállaltak a pártok azért, hogy akár a népszerűségük elvesztése árán is meghozzanak döntéseket az ország érdekében - fogalmazott, megjegyezve: annak tudatában határoztak ügyekről, hogy azok gyümölcseit mások fogják leszedni.

2010-es költségvetés Orbán hároméves költségvetése Oszkó Péter
Kapcsolódó cikkek