Magyar gazdaság

Trichet a kijáratra mutat

Az Európai Központi Bank (elnöke) Madridban úgy fogalmazott: az európai országoknak realisztikus és ambiciózus exit stratégiákra van szükségük. Jean-Claude Trichet szerint egyes országok jól teljesítenek ezen a téren, míg mások közel állnak a hitelvesztéshez.

Az EKB elnöke leszögezte: a szervezet által a válság hatására életbe léptetett különleges intézkedések lassan maguktól érvényüket vesztik, de a kormányzatoknak is mindent meg kell tenniük az exit stratégiák kidolgozására.

Jean-Claude Trichet szerint ugyan korai kijelenteni, hogy a válság véget ért, de a ellen hozott rendkívüli lépések államadósság formájában jelentős terhet rónak a jövőbeni kormányzatokra. Mint fogalmazott, ezért ambiciózus és reális stratégiákat kell kidolgozni ahhoz, hogy a pénzügyi rendszer visszaállhasson a normál működésre.

Mint arról a Market Watch beszámol , az EKB elnöke nem nevezett meg konkrét országokat, de leszögezte: míg egyes kormányok óvatos és bölcs lépéseket tesznek, addig mások a hitelvesztést kockáztatják. A hónap elején Trichet élesen kritizálta Görögországot, mivel az újonnan megválasztott kabinet intézkedései a 12 százalékára emelték az arányát.

Az IMF vezetője ettől eltérően úgy vélekedett: a gazdaság jelenlegi állapotában korai lenne az exit stratégiák megvalósítása.

Trichet három napja megerősítette, amit korábban csak sugalmazott, miszerint a szervezet a jövő évben fokozatosan visszavonja az extrém likviditást a piacról. "Nem minden likviditást segítő intézkedésre lesz szükség olyan mértékben, mint korábban. Minden nem sztenderd megoldást, amely veszélyt jelent az árstabilitásra, azonnal és teljes mértékben vissza kell vonni" – szögezte le az EKB elnöke.

EKB Trichet exit stratégia válság
Kapcsolódó cikkek