Az árfolyamrendszerben azonban a lehető legkevesebb időt érdemes eltölteni, mivel közben sérülékenyebb lesz a forint a spekulatív támadásokkal szemben. A kérdés a GKI sajtótájékoztatóján merült fel, az ottani szakértők szerint ugyanis már jövő tavasszal bekövetkezhet az ERM II-csatlakozás.

A Kopint az idén 6,5 százalékos gazdasági zsugorodással, míg jövőre stagnálással kalkulál. A kedvezőtlen harmadik negyedévi tényszámok nyomán némileg visszavettek a növekedési prognózisból: a belföldi felhasználási tételek közül csak a beruházás növekedése várható.
Az államháztartás idei 3,8 százalékos hiánycéljának teljesítését elsősorban a társaságiadó-befizetések esetleges elmaradása veszélyezteti – vélik a kutatóintézet szakértői. Továbbra is súlyosak szerintük a feszültségek a tb egyenlegében, a járulékbefizetések lényegesen elmaradtak a tervezettől. Minden egyéb feltétel változatlansága esetén 2010-ben 4-4,5 százalékos államháztartási hiány várható.

A fogyasztói árindex jövőre az idei 4,2-4,3 százalék után 3,5-4 százalékra süllyed. Az első fél évben még viszonylag magas, 5 százalék körüli lesz az árindex, amely a második fél évben, az áfakulcs emelésének a bázisból való kikerülése után esik vissza.

A magyar pénzügyi piacok bővülésére jótékonyan hat a várhatóan továbbra is pozitív, ám sérülékeny nemzetközi pénz- és tőkepiaci környezet. Ezzel szemben a magyar gazdaság gyenge növekedése lassítja a bővülést – hangsúlyozták a kutatóintézetnél.