Magyar gazdaság

Már februártól készülhetnénk az euró bevezetésére

Már jövő februárban meg lehetne kezdeni az euró bevezetésének előkészítését a parlamentben, s ennek nyomán kérni a belépésünket az ERM II árfolyamrendszerbe – vélik a GKI szakértői, akik bemutatták legfrissebb jövő évi gazdasági előrejelzésüket.

Az idei 6-7 százalékos GDP-csökkenést követően stagnálásra számítanak a kutatóintézet munkatársai, az ágazatok többségében szintén stagnálást, az iparban és az építőiparban enyhe fellendülést vetítenek előre.

A világgazdaság nagy részében már a harmadik negyedévben véget ért a nálunk ez a negyedikben valószínű. 2010 második felétől várható fellendülés.

A belföldi kereslet nagyjából egy százalékkal növekedhet a jövő évben. A beruházások 5 százalékos bővülése csak a tavalyi szint megközelítéséhez lesz elég. A vállalkozói beruházások az idei erőteljes visszaesés után enyhén, inkább csak a második fél évben növekednek.

A lakossági fogyasztás szintje kissé tovább csökken. A bruttó keresetek a munkaerő-piaci túlkínálat miatt – az szja-csökkentésre is tekintettel – várhatóan csak egy százalékkal nőnek.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

kereset GKI ERM munkaerő-piac beruházás szja Euróbevezetés építőipar
Kapcsolódó cikkek