Magyar gazdaság

Sztrájk a "süllyedő hajón"

Egész napos sztrájkot hirdettek csütörtökre a görög szakszervezetek a Jorgosz Papandreu miniszterelnök által bejelentett megszorító intézkedések elleni tiltakozásként.

A 2000 eurónál többet kereső állami alkalmazottak bérének befagyasztását és a béren felüli juttatások tíz százalékos lefaragását annak ellenére elfogadhatatlannak tartják az érdekképviseletek, hogy az alacsonyabb jövedelmi kategóriákban az inflációnál nagyobb béremelést ígér kormány. A kommunista irányítású PAME szakszervezet azzal is hangot adott tiltakozásának, hogy aktivistái rövid időre jelképesen elfoglalták az athéni pénzügyminisztérium épületét.

Eközben a piacokat a görög államháztartás és a bankok jövőjével kapcsolatos találgatások tartják izgalomban. Kiszivárgott hírek szerint az athéni kincstár kétmilliárd euró értékben adott el változó kamatozású papírokat hazai kereskedelmi bankoknak. A 2015 februárjában lejáró kötvények az Euribor felett 250 bázispontnyi felárat fizetnek, ami az eddigi görög állampapírokénál keményebb feltételeket jelent. Elemzők szerint kétséges a tranzakció piaci üzenete: fel lehet úgy is fogni, hogy Athén továbbra is talál hitelezőket, de úgy is, hogy nyilvános kötvénykibocsátás helyett már csak "háttéralkukban" bízhat.

Maguk a kötvényt lejegyző görög bankok (National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank Ergasias, Piraeus Bank, Banca IMI) is egyre kevésbé vannak stabil helyzetben. A december 11-ét megelőző négy hétben átlagosan negyedével esett a banki részvények árfolyama az athéni tőzsdén, és a zuhanás az elmúlt napokban is folytatódott, jelezve: a befektetők nem bíznak abban, hogy a kormány stabilizációs intézkedései elégségesek lesznek a bizalom helyreállításához. A görög hitelintézetek helyzetének romlása délkelet-európai - elsősorban bulgáriai - leánybankjaik helyzetét is beárnyékolja.

Bár a hároméves stabilizációs program részleteit csak januárban hozza nyilvánosságra a szocialista kabinet, annak végrehajtását a sztrájkok mellett az ellenzéki konzervatívokkal folyó viták is kétségessé teszik. Papandreu válságtanácskozást tartott az Új Demokrácia párt vezetőivel, és elmondása szerint több ponton - például a közbeszerzési ügynökségeknél és az adóhatóságnál jellemző korrupció elleni harc fokozását illetően - egyetértés volt köztük. Antonisz Szamarasz konzervatív pártelnök azonban úgy fogalmazott a Karolosz Papuliasz államfő elnökletével lezajlott tanácskozás után: katasztrofális lesz a görög gazdaság számára, ha tovább folytatódik a szocialistákra jellemző határozatlan kormányzás.

 

sztrájk gazdasági válság stabilizáció Görögország
Kapcsolódó cikkek