Magyar gazdaság

A hónap végéig kérhető az adómegállapítás – Részletek

Január 31-ig kérhetik a munkavállalók, társas vállalkozások – polgári jogi társaságok – tagjai munkáltatójuktól az adómegállapítást – derül ki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tájékoztatójából. A törvény továbbra sem kötelezi a foglalkoztatókat arra, hogy az adómegállapítást elkészítsék.

Aki nem vállalja az adómegállapítást, köteles tájékoztatni a munkavállalót a tavaly bevezetett egyszerűsített bevallás választásának a lehetőségéről. Ha a munkáltató kész az adómegállapítás elkészítésére, de a magánszemély nem kéri, az utóbbinak erről is nyilatkoznia kell munkáltatója felé január 31-ig.

Számolja ki, hogy önnek mennyi lesz a nettó bére!

Az megállapítását vállaló munkáltatónak kell tekinteni azt a társas vállalkozást, polgári jogi társaságot is, amellyel az adózónak a munkáltatói adómegállapítást kérő nyilatkozattétel napján tagi jogviszonya van, feltéve, hogy e napon más kifizetővel nem áll munkaviszonyban, és tagi jogviszonya alapján díj ellenében személyes közreműködésre, vagy mellékszolgáltatás teljesítésére köteles.

Munkáltatói adómegállapítást az kérhet, aki az adóévben kizárólag az adó elszámolását vállaló munkáltatótól szerzett olyan bevételt, amelyet a nyilatkozat hiányában önadózóként köteles lenne bevallani, ideértve az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár által jóváírt támogatói adományt is, ha azt kizárólag az adó elszámolását vállaló munkáltató fizette be - derül ki az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztatóból.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

munkavállaló munkáltató önadózó adómegállapítás adóév APEH támogató
Kapcsolódó cikkek