Magyar gazdaság

A munkáltató is csinálhatja az szja bevallást - Részletek

A hónap végéig jelezhetik az adózók, ha a 2009-es évre esedékes személyi jövedelemadójuk (szja) megállapítását munkáltatójukra kívánják bízni. Ugyanez a január 31-i határidő érvényes a társas vállalkozások tagjaira is.

Nem szabad ugyanakkor figyelmen kívül hagyni, hogy a munkáltatókat a jogszabályok nem kötelezik arra, hogy valóban el is készítsék a munkavállalók adóbevallását. Elutasítás esetén azonban a cég annyit mégiscsak köteles megtenni, hogy tájékoztatja dolgozóját a tavaly bevezetett egyszerűsített bevallás lehetőségéről. Sőt, a magánszemélyek arról is kötelesek nyilatkozni január 31-ig, ha a munkáltató ugyan kész lenne magára vállalni a feladatot, ám az adózó ezt mégsem kéri.

Vannak ugyanakkor bizonyos feltételek is, amelyeknek meg kell felelni a munkáltató általi adómegállapítás igényléséhez. Maga a foglalkoztató lehet társas vállalkozás vagy polgári jogi társaság is, a magánszemély azonban csak akkor kérheti fel e céget adóbevallásának elkészítésére, ha azzal munka- vagy tagi jogviszonyban áll, ez alapján díj ellenében személyes közreműködésre kötelezett, és az adómegállapítás igénylésének napján más kifizetővel nem áll munkaviszonyban.

További feltétel, hogy a magánszemély kizárólag az elszámolását vállaló munkáltatótól szerzett olyan bevételt, amelyet önadózóként köteles lenne bevallani. Az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárhoz befizetett támogatói adomány nem kizáró tényező akkor, ha azt kizárólag a magánszemélynek az adó elszámolását vállaló munkáltatója fizette be.

További feltétel, hogy a magánszemély kizárólag az adó elszámolását vállaló munkáltatótól szerzett olyan bevételt, amelyet önadózóként köteles lenne bevallani. Az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárhoz befizetett támogatói adomány nem kizáró tényező akkor, ha azt kizárólag a magánszemélynek az adó elszámolását vállaló munkáltatója fizette be.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

személyi jövedelemadó foglalkoztató munkáltató önadózó biztosítópénztár adómegállapítás szja
Kapcsolódó cikkek