Magyar gazdaság

Debrecen hatszázmilliót fizetett egy magáncég negyedéért

A debreceni székhelyű Megyei Egészségügyi Vagyonkezelő és Ingatlanhasznosító Kft. bruttó 600 millió forintért megvásárolta a szintén debreceni "DKI Center" Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 25,001 százalékát egy osztrák cégtől - az eredmény a legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

A hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás azzal indokolható, hogy az eladói pozícióban csak az Euroimmoenergie G.m.b.H. osztrák cég lehetett. Ajánlatkérő a Megyei Egészségügyi Vagyonkezelő és Ingatlanhasznosító Kft. volt. A felhívás múlt év október 19-én jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben, a szerződést december 28-án megkötötték.

A cégjegyzék szerint a vevő céget 2007 szeptemberében a Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat alapította 3 millió forint jegyzett tőkével, amely azóta is változatlan összegű. A cég fő tevékenysége a saját tulajdonú és bérelt ingatlanok bérbeadása, üzemeltetése. A múlt év első napjától a kizárólagos tulajdonos az Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. lett. A 2007. évi mérlege szerint a befektetett eszközök értéke 4 milliárd, a mérleg szerinti eredménye pedig 4,8 millió forint volt.

A "DKI Center" Kft. a Globál Sport Kft.-ből vált ki 2005 szeptemberében. A jegyzett tőkéje induláskor 5,2 millió forint volt, és két magánszemély tulajdonában állt. A főtevékenysége az ingatlan bérbeadás és üzemeltetés mellett az építés. A jegyzett tőkéje két lépcsőben 500 millió 300 ezer forintra emelkedett. A cégjegyzék egy luxembourgi és egy osztrák céget nevez meg tulajdonosként. Ez utóbbi - az Euroimmoenergie G.m.b.H. - tavaly október 28-tól lett tulajdonos. Ettől vásárolta meg a cég negyedét az önkormányzati társaság bruttó 600 millió forintért.

A megvett cég utolsó ismert mérlege 2007-ben készült, akkor 448 millió forint befektetett eszközzel rendelkezett, az üzemi eredménye 4,9 millió, az adózott- és mérleg szerinti eredménye pedig egyaránt 630 ezer forint volt.

ingatlanbiznisz Debrecen
Kapcsolódó cikkek