Magyar gazdaság

Elstartolt a milliárdokat érő szennyvíz-projekt

Mintegy 8,5 milliárd forint értékben valósulhat meg Székesfehérvár és a környező települések szennyvízrendszerének fejlesztése az Új Magyarország Fejlesztési terv keretében. A projektindító sajtótájékoztatón Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára elmondta: a beruházás nemcsak Székesfehérvár, hanem a környező települések – Pátka, Pákozd és Seregélyes – fejlődését is szolgálja.

A székesfehérvári szennyvízrendszer fejlesztését szolgáló nagyprojekt egyike annak az összesen több mint 994 milliárd forint támogatási értékű és 1 289 milliárd forintot meghaladó teljes beruházási értékű 16 nagyprojektnek, amely már megkapta az Európai Bizottság jóváhagyását. Az elfogadott nagyprojektek számát illetően Magyarország az elsők között szerepel az uniós tagországok között.


A Székesfehérvár és a környező települések szennyvízrendszerének fejlesztésére megítélt uniós támogatás 5,5 milliárd forint, a beruházás összköltsége pedig megközelíti a 8,5 milliárd forintot. A beruházás keretében közel 150 kilométernyi új csatornahálózat és több tucat szennyvízátemelő telep épül meg, valamint beüzemelnek 41 kilométernyi nyomóvezetéket is. Székesfehérvár egyes részein és a környező településeken csaknem 7 ezer ház szennyvízcsatornáját kötik be a központi hálózatba. A beruházás több mint 16 ezer ember mindennapjait könnyíti majd meg. A fejlesztésnek köszönhetően megszűnik a felszín alatti vizeket terhelő környezetszennyezés is, amely a közelben fekvő Velencei-tó miatt is különösen fontos.
 
Fejér megyében eddig 1 329 alkalommal pályáztak sikeresen az első Nemzeti Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiírásaira. A megye összesen csaknem 206 milliárd forint uniós támogatásban részesült.

Ujhelyi István szennyvíz Székesfehérvár úmft
Kapcsolódó cikkek