A szektor termelése októberben 7 százalékkal, a munkanapok számával korrigálva pedig 9,3 százalékkal esett vissza 2008 azonos időszakához képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adataiból. Mindkét adat így is 2009 legkisebb visszaesését tükrözi, ugyanakkor már 2008 nyara óta negatív adatokat produkál az ágazat, a legélesebb zuhanás pedig decemberben következett be. Ugyanez segíthet abban, hogy a két hónap múlva megjelenő tavaly decemberi termelési index már pozitív legyen. A szezonálisan kiigazított havi index két hónap bővülést követően ezúttal 1,3 százalékos zsugorodást mutatott. 2009 első tíz hónapjában átlagosan 19,1 százalékos visszaesést regisztrált a KSH.

Az exportkereslet már néhány hónapja elmozdult a mélypontról, azonban belföldről még nem kap támogatást a szektor. A részletes adatok pénteken jelennek csak meg, akkor derül ki, hogy folytatódott-e a trend. A kereslet további lassú emelkedését vetítették előre a legutóbbi rendelési számok, és az is segíthet a növekedésben, hogy a készletek év eleji drasztikus lecsökkentése nyomán még az indokoltnál is mélyebbre esett a termelés szintje. Lehet stabilizálódás, és lehet további csökkenés is az ipari termelésben, a csökkentése azonban segítené a reálgazdaságot a távirati iroda által megkérdezett elemzők szerint. A legtöbb előrejelzésben az idén már enyhe növekedést jósolnak a szakértők, ezt főként az fogja támogatni. A belső kereslettől inkább stagnálás közeli állapotot várnak az év során.

Német adat. Németországban 0,7 százalékkal emelkedett az ipari termelés novemberben az előző hónaphoz képest. Októberben hazánk legfőbb exportpiacán még 1,7 százalékos viszszaesést mértek hó/hó alapon, szeptemberben és augusztusban viszont szintén szerény emelkedést regisztráltak. A viszonylag kedvező novemberi adat elsősorban az exportértékesítés felfutására vezethető vissza. Az előző év novemberéhez képest azonban még most is tartott a hanyatlás: naptárhatástól megtisztítva 8 százalékos volt a csökkenés.