Magyar gazdaság

Relatíve magasak a fizetéseink, csak nem érezzük

Magyarország kissé előreszaladt a 2000-es évek elején a béremelésekkel. Így hiába itt nőttek az utóbbi két-három évben a legalacsonyabb mértékben a keresetek az EU keleti felében, még mindig relatíve magasnak számítanak.

Ez persze csak a munkaadói oldal részéről releváns megállapítás, a munkavállalók ugyanis a nagy adóterhek miatt ennél jóval kevesebbet vihettek haza, legalábbis mostanáig. Az év eleji adóváltozásokat (az szja-sávhatár emelése és járulékcsökkentés) legalábbis úgy állította be a kormány, hogy ezek révén ledolgozzuk a régiós országokkal szembeni hátrányunk nagyobbik részét. 2010-re egyelőre csak becslésekre támaszkodhatunk, ám a tavalyi harmadik negyedévben még meglehetősen elöl voltunk a bérköltség tekintetében.

Mindenesetre szakértők is alátámasztják a kormány optimizmusát, és a versenyképességi pozíciónk javulását vetítik előre. Az adóteher azonban csak az egyik összetevője a bérköltségnek, azt még a nominális emelések nagysága, illetve az árfolyamrendszer is befolyásolja. Független és jegybanki szakértők is visszafogott emelésekre számítanak Magyarországon, és körkérdésünkben a cégvezetők szintén hasonló szándékuknak adtak hangot. A növekvő sem kedvez most a munkavállalóknak bérköveteléseik érvényesítéséhez.

A magyar bérköltség még mindig magasnak számít a régióban, habár ebből az egyik legkevesebbet viszik haza a munkavállalók – mondta lapunknak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A munka terheinek a csökkentését ebből a szempontból pozitívan értékeli, mert ez segítheti alacsonyan tartani a béremelkedést is. Még változatlan bruttó bér mellett is növekszik ugyanis a nettó, sőt, a tb-járulék csökkentése még egy kis mozgásteret is enged a munkáltatóknak. Igaz, ezt a képet némileg módosítja egyes cafeteriaelemek megadóztatása, de a lényegen nem változtat – tette hozzá Suppan.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

adóteher munkavállaló cafetéria bér bérköltség adó fizetés Suppan munkaadó
Kapcsolódó cikkek