Magyar gazdaság

Roubini szigorításra szólította fel Kínát

Monetáris politikájának szigorítására szólított fel Nouriel Roubini, vezető amerikai közgazdász.

A New York-i egyetem és a Yale professzora, a Hongkongban tartott Ázsiai Pénzügyi Fórumon újságírók előtt kijelentette: örvendetes a kamatláb emelése Kínában, mert már túlzott volt a hitelkihelyezés növekedése az országban.

Roubini egyike azon kevés közgazdásznak, akik pontosan megjósolták a pénzügyi válság nagyságát. A szakértő a Reuters tudósítása szerint most azt fejtegette, hogy a Kínai Köztársaságban szükség van a szigorúbb monetáris politikára.

"Máris mutatkoznak olyan jelek, amelyek a gazdaság bizonyos túlfűtöttségére utalnak, ezért lepte meg Kína a piacot és kezdte el a monetáris és hitelpolitikája szigorítását" - hangoztatta a közgazdász. Roubini szerint ez a lépés rövid távon ugyan negatív hatással lehet a piacra, de ez szükséges. Mert bár az ázsiai ország jobb formát mutat, mint a fejlett államok, a részvény- és ingatlanpiacon jelentkező buborékok lassíthatják a fejlődését.

A kínai banki felügyelet tegnap újabb intézkedéseket jelentett be a hitelezés ütemének lassítása érdekében. Peking a szigorúbb feltételeket a buborékok kialakulásának elkerülésére vezeti be. A kínai bankok a múlt évben rekord mértékben, 1,406 milliárd dollár összegben nyújtottak új kölcsönöket.

A kínai bankokat felügyelő bizottság attól tart, hogy a túlzott hitelezés buborékokat hozhat létre a részvény- és ingatlanpiacon, ezért szigorítják a kölcsönzés feltételeit. A Financial Times által idézett bejelentés szerint az intézkedésektől azt várják, hogy az idei évben a tavalyi 32 százalékhoz képest csak 16-18 százalékkal növekedjen az újonnan felvett hitelek száma.

A kínai központi bank ezzel a második lépést tette meg azért, hogy megakadályozza a gazdaság túlpörgését. Az ázsiai ország kormánya nemrég azzal lepte meg a piacot, hogy – 18 hónap után először – 50 bázisponttal, 16 százalékra emelte a bankok számára előírt kötelező tartalék mértékét.

 

monetáris szigorít hitelezés Bank Roubini
Kapcsolódó cikkek