Magyar gazdaság

Athén: A legrosszabb félelmeink váltak valóra

A görög miniszterelnök az Európai Unió felügyelőinek látogatását követően a parlamentben úgy fogalmazott: a legrosszabb félelmeik váltak valóra a gazdaság állapotával kapcsolatban.

George Papandreou úgy fogalmazott: a választásokat követően a legrosszabb félelmeik vártak valóra a gazdaság állapotával kapcsolatban és bebizonyosodott, hogy a korábbi kormányt vezető Új Demokrácia párt menekült a felelősség elől - tudósít a Reuters.

Ennek tudható be, hogy a Papandreou kabinetnek szembesülnie kellett azzal, hogy a korábbinál kétszer magasabb a költségvetési hiány.

Papandreou hangsúlyozta: kötelességük az ország megmentése, tekintet nélkül a politikai következményekre, miután az EU illetékesei szomorú képet festettek az ország állapotáról. A miniszterelnök megerősítette, hogy országa csak támogatást kér, pénzt azonban nem. "Nem fogja egy másik ország állni a tartozásunkat".

Az athéni kormány takarékossági programja ellen tegnap egész napos, általános sztrájkkal tiltakoztak a szakszervezetek. Görögországban szerdán szinte teljesen megbénult az élet az általános sztrájk miatt, amit a kormány szigorító intézkedései elleni tiltakozásul hirdettek meg a szakszervezetek.

A 24 órás sztrájkot az egymilliós tagsággal rendelkező görög dolgozók általános szakszervezete, és a 300 ezres alkalmazottak szövetsége szervezte. A kommunista szakszervezet külön vonult fel, s többek között ellen tiltakoztak, hogy felmerült a kormányzatban a 14. havi fizetés megvonása.

hiány EU Papandreou Görögország
Kapcsolódó cikkek