Magyar gazdaság

Athénnak egyedül kell boldogulnia - állítja az EKB vezető közgazdásza

Jürgen Stark a Der Spiegelnek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Görögországnak rendet kell raknia saját háza táján.

A hétfőn megjelenő interjúban Jürgen Stark leszögezte, hogy a Görögország részéről korábban bejelentett intézkedések a minimumot jelentik és a helyzet súlyosságára való tekintettel további megszorításokra lesz szükség – idézi a Der Spiegel cikkét az AFP.

Az Európai Központi Bank vezető közgazdásza elvetette az egyes tagállamok, például Németország által nyújtott pénzügyi segítség lehetőségét, mert ez véleménye szerint ellentétes a monetáris unió elveivel. Stark nem támogatja az eurózóna egészére vonatkozó kötvénykibocsátást sem, mert ez szerinte nem oldaná meg Görögország strukturális problémáit.

Az EKB vezető közgazdásza leszögezte, hogy Athénnak egyedül kell boldogulnia, ami különösen annak fényében érdekes, hogy az őt alkalmazó szervezet vezetője, Jean-Claude Trichet nem egészen egy nappal ezelőtt jelentette be, hogy az EKB a kormányzat igényeinek megfelelően segítséget nyújt Görögországnak, amennyiben ezt szükségesnek látják.

Jövő keddre válhatnak ismertté a Görögország kisegítését célzó európai mentőcsomag részletei, miután az elvi egyezség tegnap Brüsszelben megszületett. A „politikai üzenetnek” szánt megállapodás tényét bejelentő Herman van Rompuy EU-elnök José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel, Angela Merkel német kancellárral, Nicolas Sarkozy francia államfővel, Jean-Claude Trichet EKB-elnökkel és természetesen George Papandreu görög miniszterelnökkel tanácskozott a mentőakcióról.

EKB Stark Görögország
Kapcsolódó cikkek