Magyar gazdaság

Atkári: Mesterházy már a Combino-tendernél is kavart!

A volt főpolgármester-helyettes szerint Mesterházy Ernő már a botrányoktól hangos Combino-beszerzés körül is "ügyködött".

Mesterházy Ernő Demszky bizalmasaként már a Combino-tender körül is kavart – állítja Atkári János, volt gazdasági főpolgármester-helyettes, a Népszabadságnak adott interjújában. Szerinte Mesterházy nem ok, hanem következmény; Demszky hagyta, hogy kinyíljon egy kiskapu, amelyen Mesterházy, majd az emberei benyomulhattak.

Atkári a Népszabadságnak adott interjúban elmondta, hogy személyesen csak néhány alkalommal találkozott Mesterházy Ernővel, de nem alakult ki benne jó benyomás, ezek után csak másokon keresztül hallott róla. Ilyen csatornákon jutott el hozzá az az információ, hogy a Combino-villamosok körül tendernél valami nincs rendben.

"A Combino villamosok beszerzése a főváros egyik legnagyobb tömegközlekedési beruházása volt, az EIB hitelfinanszírozása keretében. Ennek is megfelelően a legszigorúbb tenderkezelési szabályokat akartuk, egyszersmind voltunk kötelesek érvényesíteni. A főpolgármesteren keresztül olyan információ érkezett, amellyel a tenderen részt vevő egyik felet inszinuálták volna. Mivel ez a bizonyos információ egyre többször előkerült, jeleztem Demszkynek, itt másról lehet szó, mint hogy valaki aggodalmat érez a tenderrel kapcsolatban. (Az illető cég versenyben maradt, de nem nyert.) Ez a híresztelés, a tender külső befolyásolásának szándéka vezetett ahhoz, hogy 2003 májusában közöltem a főpolgármesterrel, semmilyen kapcsolatot nem vagyok hajlandó tartani Mesterházyval, és minden munkatársamnak megtiltottam, hogy érintkezzen vele" - mondta Atkári János.

atkári jános mesterházy ernő közbeszerzések BKV combino-tender
Kapcsolódó cikkek