Magyar gazdaság

Az MDF 3-ast, a Jobbik 2,5-est kapott - Értékelt a mitigernek.hu

Elkészült a Mit ígérnek? civil kezdeményezés az első munkájával, értékelte az eddig programmal megjelenő két párt, a Jobbik és Magyar Demokrata Fórum teljesítményét - számol be a portfolio.hu.

A kezdeményezés a választási kampány időszakában elfogulatlan módon értékeli a pártok programját, elsősorban annak célzottságát, számonkérhetőségét, illetve megalapozottságát.

Az értékelés legegyszerűbb formája egy ötfokozatú skála, amelyen az MDF a közepesnek megfelelő 3-as pontszámot, míg a Jobbik az ennél gyengébb 2,5-es osztályzatot érdemelte ki. A három nagy értékelési terület egyikén sem teljesítettek jól a pártok, de különösen a megalapozottság területén kaptak alacsony értékeket - írja a portfolio.hu.

A Jobbik igen hosszú, 88 oldalas programot tett közzé. Úgy tűnik, ez az értékelőket mindez nem hatotta meg: ugyan a dokumentum sok témát lefed, ám a megalapozottsággal igen nagy problémák vannak, hívják fel a figyelmet. Nem világos többek között, hogy a növekvő állami beavatkozás, illetve a bővülő állami támogatások hogyan segítik a versenyképesség javulását, továbbá, az sem egyértelmű, hogy a gazdaságpolitikai programban meghirdetett, szándékolt államcsőd mennyire van összhangban az alacsony kamatszintre vonatkozó tervekkel - írják elemzésükben a Mit ígérnek? alapítói.

A program olvasása során a sok-sok intézkedésben elmerülve talán nem is feltűnő, hogy a költségvetési hatásait illetően mennyire egyenetlenek a párt vállalásai. Az ígéretlistát szisztematikusan kigyűjtve a dokumentumból azonban kiderül: 101 olyan intézkedés azonosítható, amelyek kiadások növelése vagy a bevételek csökkentése révén a költségvetés egyensúlyát rontják. eszközének.

Valamivel kedvezőbb értékelést kapott a Magyar Demokrata Fórum választási dokumentuma. Ennek alapvető magyarázata, hogy a program megalapozottságát sokkal jobbnak látta a Mit ígérnek? csapata. Az MDF programja egyértelmű és többségében számokban is kifejezett pontos célokat határoz meg, a költségvetési fegyelem fenntartása iránti kötelezettség pedig növeli a program megvalósíthatóságát - szól a megállapítás. A program tartózkodik a látványosan irreális, felelőtlen ígéretektől, és ha ezek listájára pillantunk, már csak mennyiségre is jóval kiegyensúlyozottabb képet látunk.

Ugyanakkor az MDF programjában sem fedezhető fel a költségvetési hatások bemutatásának igénye. "Bár az MDF programja retorikájában hangsúlyosan egyensúlypárti, ennek bemutatása hiányos. Több kiadáscsökkentő, illetve bevételnövelő intézkedést sorol fel, de sem ezek, sem a hiánynövelő tételek nincsenek számszerűsítve és a program egésze szintjén aggregálva." - jegyzik meg a projekt tagjai.

 

mdf mitigernek.hu Jobbik
Kapcsolódó cikkek