Az előzetes adatoknak megfelelően az ipari termelés decemberben egy százalékkal nőtt, munkanaphatástól megtisztítva 1,4 százalékkal csökkent – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A múlt évben az ipari 18,7 százalékkal csökkent az exportkereslet drasztikus visszaesése következtében, decemberben viszont már 5,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szektor belföldi eladásai éves átlagban kisebb, 12,6 százalékos mínuszt mutattak, ám a decemberi adat még jócskán lehúzta a termelést, ugyanis 9,9-es zsugorodást mutatott éves alapon.
Az államháztartás nettó finanszírozási igénye 2009-ben a 4,4 százalékára rúgott – tette közzé a Magyar Nemzeti Bank. Az előző év ugyan kedvezőbb, 3,7 százalékos hiánnyal zárult. A négy negyedéves gördülő átlag azonban már több mint egy éve emelkedett. Eddig sosem volt finanszírozási többlete a magyar államnak, de most a szezonálisan kiigazított adatok tanúsága szerint az egyenleg elérte a GDP 1,2 százalékát.
Tavaly 4,3 százalékkal esett vissza az építések volumene, vagyis kisebb mértékben, mint az előző két évben – tette közzé a KSH. A novemberi 14,5 százalékos zuhanást 6,2-es zsugorodás követte éves alapon decemberben.
A szezonálisan kiigazított havi index azonban megmutatja, hogy csak a november volt kiugróan gyenge, az akkori 9,3 százalékos csökkenést majdnem ledolgozta decemberben az ágazat, 8,4 százalékkal nőtt a termelés. BD