Magyar gazdaság

Élénkülő európai ipar

Az eurózóna feldolgozóipara két és fél év óta a legjobb hónapját éli februárban a Markit beszerzőimenedzser-indexe (BMI) szerint.

Annak értéke ugyanis a januári 56-ról a várakozásokat meghaladó mértékben, 56,9 pontra emelkedett. Különösen a német feldolgozóipar teljesített jól: elemzők szerint Európa legnagyobb gazdasága a régió más országainál jobban profitál a globális fellendülés erejéből.

Franciaországban a legfrissebb BMI-adat ugyan továbbra is az ágazat bővülését jelentő, 50 pontos határ felett alakult, ám az expanzió üteme novemberhez képest a felére lassulhatott.

Kevésbé kedvező képet fest a Markit felmérése a szolgáltatóipar állapotáról, amelynek indexe a januári 52,5-ről 52-re esett. A feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor ellentétes irányú mozgása kiegyenlítette egymást, így az összesített mutató nem változott az előző hónaphoz képest, vagyis 53,7 ponton maradt.

Colin Ellis, a Daiwa elemzője szerint ez azt jelenti, hogy GDP-növekedés üteme is nagyjából változatlan maradhatott, és az eurózóna bővülése az év elején nehezen haladhatja meg a 2009 utolsó negyedében regisztrált 0,1 százalékot. A Markit viszont úgy számol, hogy az általa közölt adatok 0,4 százalékos, első negyedéves GDP-növekedést vetítenek előre.

eurózóna ipara Markit felmérése ipar
Kapcsolódó cikkek