Magyar gazdaság

Elkerülő út: Villány megszabadul a kamionoktól

Megvédi Villányt a mára már elviselhetetlenné fokozódott nehéz-gépjármű forgalomtól az a 4,25 kilométeres új út, amelynek építéséről döntés született a Dél-dunántúli Operatív Program keretében.

A Siklósi kistérség közlekedési kapcsolatait is javító fejlesztés az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt projektjeként több mint 2,5 milliárd forintból valósulhat meg.

Az 5701. jelű, Bóly térségéből induló és a közel 3 kilométer hosszú villányi belterületi szakaszon áthaladó összekötő úton bonyolódik a a Duna-Dráva Cement Kft. beremendi gyáregységének intenzív tehergépjármű forgalma. Ez a város lakóit fokozott balesetveszélynek és elviselhetetlen zaj-, rezgés- és légszennyezésnek teszi ki. A naponta csaknem négyezer áthaladó jármű közül a nehézjárművek részaránya megközelíti a 25 százalékot.

A teherforgalom okozta negatív környezeti hatások nem csak a településen élőket, de a jelentős számban a térségbe látogató turistákat is sújtják. A folyamatosan növekvő forgalom veszélyezteti a település főutcáján kétoldalt sorakozó hangulatos, műemléki védelem alatt álló pincéket, présházakat, és idővel a város vonzerejének csökkenését eredményezné.

ÚMFT villány dél-dunántúl
Kapcsolódó cikkek