Magyar gazdaság

Mérnöki Kamara: Veszélyes a közbeszerzési moratórium

A moratórium súlyosan veszélyezteti az amúgy is nehéz helyzetben lévő magyar mérnökök munkáit és a beruházások széles körét érinti. Következtében az érintett körben közbeszerzés alapján végzett munka valójában először 2010 második félévében indulhat, miközben időben, szabályosan kiírt és lebonyolított közbeszerzések esetében március közepe-végétől már dolgozhatnánk.

A Magyar Mérnöki Kamara tiltakozik a kormányhatározatban elrendelt közbeszerzési moratórium ellen, amely szerintük súlyosan veszélyezteti az amúgy is nehéz helyzetben lévő magyar mérnökök munkáit.

A moratórium a beruházások széles körét érinti, és 2010. január 20-án életbe lépett. Következtében az érintett körben közbeszerzés alapján végzett munka valójában először 2010. második félévében indulhat. A moratórium veszélyeztetheti az Európai Uniós források széleskörű felhasználását is.

Ezért a Magyar Mérnöki Kamara felkéri a február hónap folyamán ülésező Parlamentet, hogy illetékes bizottságai ezzel a kérdéssel soron kívül foglalkozzanak.

A kamara szeretné elérni, hogy a parlament vizsgálja meg, hogy a program szerinti közbeszerzések fedezete rendelkezésre áll-e a költségvetésben, és a 2009. évi költségvetési maradványok beruházási célú felhasználása, amelynek határideje a 2010-es félév vége, hogyan garantálható

Tekintse át, hogy milyen beruházások szenvednek csúszást, és hogyan hat ez a mérnöki vállalkozásokra. Vizsgálja felül, hogy a moratóriumi döntés következtében fennáll-e a veszélye annak, hogy elesünk EU-s forrásoktól. A parlament hozzon soron kívüli döntést a bevezethetetlen elektronikus közbeszerzés elhalasztásáról, teremtsen jogi biztonságot ebben a kérdésben. A Parlament szólítsa fel a kormányt a döntés felülvizsgálatra.


felülvizsgál közbeszerzés moratórium magyar mérnöki kamara Parlament
Kapcsolódó cikkek