Magyar gazdaság

Milliárdokkal tartozó adózók - Itt a teljes lista!

Az APEH közzétette a jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózók listáját

Összesen 381 cég és magánszemély szerepel azon a listán, amelyet az adóhatóság szerdán tett közzé honlapján, s amely a jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózókat tartalmazza. A legnagyobb tartozást a budapesti KLK63 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. halmozta fel: közel 2,44 milliárd forintnyit, amihez még hozzáadódik a büntetés, ami majdnem pontosan kétmilliárd forint.

A teljes lista itt megtekinthető!

Az állami adóhatóság – a negyedévet követő 30 napon belül – közzéteszi azoknak az adózóknak a nevét, (elnevezését), lakóhelyét, székhelyét, telephelyét, a megállapított adóhiány és a büntetés összegét, akiknek (amelyeknek) a terhére az előző negyedév során jogerőre emelkedett határozatban magánszemélyek esetében 10 millió, más adózók esetében 100 millió forintot meghaladó összegű adóhiányt állapított meg.

További feltétele a közzétételnek, hogy az erről szóló határozatban előírt fizetési kötelezettségüknek a határozatban megállapított határidőben nem tettek eleget az adózók.

A most közzétett listán az első három adós egy milliárd forint feletti megállapított adóhiánnyal rendelkezik, közülük az első kettő (a fent említett mellett egy másik budapesti cég, a Háztartási Cikk Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.) megállapított büntetésének összege is meghaladja a másfél milliárdot (1,86 milliárdnyi).

Ismertebb cégnév is szerepel a listán: a Dreher Sörgyárak: esetében a megállapított adóhiány "csak" 482,344 millió forint, a büntetés összege pedig 190 millió. A magánszemélyek közül egy nyíregyházi illetőségű férfi, Berei Mihály, vezeti a sort: esetében a megállapított adóhiány összege 244,265 millió forint.

A Dreher tiltakozik

A Dreher Sörgyárak Zrt. 2009. november 12-én a Fővárosi Bíróságon keresetet nyújtott be az APEH határozata ellen. Ez a bírósági felülvizsgálat jelenleg is tart - mutat rá a cég lapunkhoz eljuttatott közleménye. A dokumentum leszögezi azt is: az APEH-vel egyeztetést kezdtek amiatt, mert az adóhatóség, a törvényi előírás ellenére (az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII törvény 55. §) feltette a vállalatot a jelentős adóhiánnyal érintett adózók listájára.

adótartozások lista aőeh adózók
Kapcsolódó cikkek