Magyar gazdaság

Különadót vetnének ki a bankokra a brit konzervatívok

Kormányra kerülésük esetén különadót rónának ki a bankokra a brit konzervatívok, akár egyoldalúan, nemzetközi együttműködés nélkül is - mondta szombaton az ellenzéki brit Konzervatív Párt vezetője.

David Cameron egy londoni választási rendezvényen kijelentette: az új célja az lenne, hogy "az adófizetők visszakapják pénzüket", amelyet a bankok kisegítésére fordítottak. Hozzátette: Nagy-Britannia a világ legnagyobb banki mentőprogramját hajtotta végre, ezért "nem lehet úgy tenni, mintha semmi sem történt volna".

Cameron az amerikai elnök, Barack Obama által bejelentett banki különadó-tervekre hivatkozott, felidézve: Obama is megígérte, hogy az amerikai adófizetők "visszakapnak minden centet", amelyet a bankok kisegítésére költöttek a költségvetésből. "Miért lenne ez nálunk másképp" - tette fel a kérdést a toryk miniszterelnök-jelöltje.

A munkáspárti brit kormány is jó ideje dolgozik a banki különadó tervén, de hivatalos álláspontja az, hogy ennek bevezetését globálisan össze kell hangolni.

Gordon Brown miniszterelnök a múlt héten, egy londoni üzleti rendezvényen kijelentette: nem szabad elfelejteni, hogy az adófizetők mentették meg a bankrendszereket az összeomlástól, és a brit kormány biztosítja, hogy az adófizetők vissza is kapják a beavatkozás költségeit.

Ha azonban ez nem nemzetközi szinten összehangolt módon történik, annak az a kockázata, hogy a bankok a leglazább szabályozású piacokra helyezik át tevékenységüket. Éppen ezért a húsz vezető gazdasági erőcentrumnak (G20) nemzetközileg összeegyeztethető álláspontot kell kialakítania ez ügyben - mondta a brit kormányfő.

Nagy-Britanniában több tízmilliárd fontot költöttek a költségvetésből a pénzügyi válság elhatalmasodása nyomán súlyosan megrendült helyzetű hazai bankok megmentésére. Ennek eredményeként jelenleg több brit nagybank többségi állami tulajdonban van, amire évtizedek óta nem volt példa.

A csillagászati összegeket felemésztő gazdaságösztönzés és banki tőkepótlás nyomán a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államháztartási deficit a kormány jelenleg érvényes előrejelzése szerint eléri a 12,6 százalékot a márciussal záruló idei pénzügyi évben. A vártnál kedvezőbb februári költségvetési adatok elemzők szerint azt sugallják, hogy a tényleges hiány ennél valamivel kisebb lehet, de a GDP-arányos idei deficit jó eséllyel mindenképpen példátlan lesz a modern brit gazdaságtörténetben.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Standard & Poor''s az idei brit pénzügyi év költségvetésének bejelentése után stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - lehetséges legjobb, "AAA" szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a várakozására hivatkozva, hogy a jelenlegi államháztartási folyamatok korrekciója nélkül a brit nettó államadósság középtávon megközelíti a hazai össztermék 100 százalékát.

különadó konzervatívok bankok brit
Kapcsolódó cikkek