Az EU a családi vállalatokat azonos helyzetbe kívánja hozni a hosszabb távú, illetve a ma még abszurd módon előnyöket élvező rövid távú egyéb befektetőkkel. Brüsszel gazdaságfejlesztő ajánlásait Peter von Möller a családi cégek európai érdekképviseletét ellátó szervezet, a GEEF alelnöke mutatta be a Felelős Családi Vállalkozások Magyarországon Egyesület első konferenciáján.

A családi vállalatok azért is különös figyelmet igényelnek a közép-kelet európai társadalmakban, mert a rendszerváltást követő időszak első vállalkozásalapítói mostanában lépnek nyugdíjas korba. A GDP-hez és a foglalkoztatáshoz jelentős részben hozzájáruló családi tulajdonú vállalatoknál az utódlás a következő 5-10 évben egyszerre, tömegesen zajlik majd le Magyarországon is – hívta fel a figyelmet a kockázatokra a konferenciát szervező Felelős Családi Vállalkozások Magyarországon Egyesület elnöke, Dr. Rudas László.

A családi tulajdonban lévő sikeres vállalatoknak általában csak egyharmada éli túl jelentősebb visszaesés vagy csődhelyzet nélkül az utódlást – tájékoztatott a tapasztalatokról Dr. Gelléri Péter az egyesület és a Family Business School szakmai vezetője. Ráadásul – ahogy arra előadásában Varga Szabolcs is rámutatott – nálunk hiányoznak az öröklést és utódlást zökkenőmentesen kezelő olyan megoldások, mint a magánalapítvány és a trust.

Időszerű volt tehát a vállalkozásaikat „gyermekeikként” nevelő és fejlesztő üzletemberek fórumának létrejötte, amelyen hazai és nemzetközi példákból, módszerekből tanulhatnak, hogy eredményesebben vegyék fel a küzdelmet a rájuk váró kihívásokkal.
 
A téma aktualitását és az érdeklődést jól mutatja, hogy a vártnál lényegesen többen, 51 cégtől összesen 86-an jelentek meg a tanácskozáson.