Magyar gazdaság

Oszkó nem érti az ÁSZ-jelentést - Varga: még rosszabb a helyzet

Hetek, hónapok óta zajlik a költségvetési számháború: tartható lesz-e az idei 3,8 százalék körüli GDP-arányos költségvetési hiány. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke mai sajtótájékoztatóján az ÁSZ-jelentésre hivatkozva újabb csontvázakat említ, míg Oszkó Péter pénzügyminiszter több ponton nem érti az ÁSZ-jelentését.

Az ellenzék képviselői szerint természetesen nem, ma például Varga Mihály a párt keddi elnökségi ülése utáni sajtótájékoztatón fejtette ki: az elmúlt napokban számos olyan adat látott napvilágot, melyek azt bizonyítják, hogy a magyar gazdaság valós helyzete rosszabb annál, mint amit a kormány mutat a közvélemény számára.
 
Ahogy közeledik a választás időpontja, egyre több olyan adat lát napvilágot, amely azt bizonyítja, hogy a gazdaságról és az államháztartásról eddig feltételezett kép sokkal rosszabb annál, mint amit korábban gondoltak - jelentette ki Varga Mihály keddi sajtótájékoztatóján.

Példaként említette az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentését , amely szerint nagyon magas kockázata van az államháztartás több bevételének. Az áfa és a jövedéki közepes kockázatú, a társasági adó, a hitelintézeti járadék, az eva és a regisztrációs adó pedig igen magas kockázati tartalmú bevételnek minősül - sorolta az ÁSZ által említett példákat a politikus. Csak ezek az elmaradó adóbevételek 120-150 milliárd forinttal növelhetik az államháztartás hiányát - ismertette a volt pénzügyminiszter.

Az ÁSZ jelentése meglepte a pénzügyminisztert is. Oszkó Péter oldalunkon olvasható blogjában egy kommentben adott hangot meglepetésének. "Az ÁSZ közleménye komoly kérdéseket vet fel és számomra is részben meglepetés volt, különösen azért, mert olyan problémákat jelez, amiket a szakértői szintű egyezetetéseken korábban tisztáztunk. A szöveg, amit most az MTI-ben is visszaolvastam, és ami a portfolio-n is olvasható, úgy szól, mintha még a szakértői egyeztetések előtt írták volna meg és elfelejtették volna korrigálni. Számos adatot megkaptak, amit korábban hiányoltak, ráadásul ők is elismerték, hogy év közben az önkormányzatok pillanatnyi pénzügyi helyzetéről a kormánynak semmiféle információja nincs. Azért kárhoztatni tehát minket, hogy nem teljeskörű az adatszolgáltatásunk, mert nem adtunk meg benne olyan adatokat, amivel nem is rendelkezhetünk, erősen megkérdőjelezhetőnek tűnik, s attól a szakértői egyeztetéseken visszakoztak is, most mégis visszaköszönt a szövegben. A tartalékok zárolásának szükségességéről is úgy írnak, mintha nem tudnák, hogy már rég zároltuk a tartalékokat" - írja.

A pénzügyminiszter szerint az első negyedéves tervek jóval a PM várakozás felett teljesülnek, így "komolyan meg kell tehát erőszakolni a tényeket, hogy ehhez képest valaki további bevételi kockázatokat mutasson ki. Gondolkodom is rajta, hogy esetleg kérek tájékoztatást az ÁSZ-tól, hogy mitől lehet ekkora eltérés a szakértői szintű konszenzus és a később kiadott szöveg között, de talán majd inkább a választások után, mert a célja inkább az lenne, hogy az ÁSZ megbízhatósága és hitelessége ne legyen megkérdőjelezhető a jövőre nézve sem, márpedig az ilyen vitákat nyilván nem a kampányidőszakban kell elredezni."

A pénzügyi tárca vezetője most is elismételte: vannak feszültségek a költségvetésben, de ilyenek mindig is, korábbi években is voltak, különösen váság és gazdasági visszaesés idején.

Oszkó egyébként azt is cáfolja, hogy bármit is eltitkolnának: "nehéz egyszerre olyan állítást tenni, amelyik konkrét kockázatokra, feszültségekre hivatkozik, amit a kormány, illetve a pénzügyminisztérium adatszolgáltatásából olvas ki, másrészt meg azt is állítja, hogy az adatokat eltitkolják. Hangsúlyozom, azért folyhat minden részlettémáról folyamatos vita, mert azokkal kapcsolatban minden adat ismert és a nyilvánosság előtt van." (Az ÁSZ a PM által megküldött adatokból dolgozik - A szerk.)

"Józanul átgondolva nevetségesnek tűnik, hogy a néhány tized százalékát kitevő feszültségeket (ennyit számszerűsített a Költségvetési Tanács, az MNB és ugyan alig kibogozható érveléssel de az ÁSZ is) úgy kezelünk, mintha a fennmaradó nyolc-kilenc hónap gazdálkodása alatt azt már nem lehetne kezelni. Tavaly mi is jelentős, a jelenleginél lényegesen nagyobb feszültségekkel vettük át a költségvetést, és megtaláltuk a módját, hogyan kezeljük, nyilván azért, mert komolyan vettük a pénzügyi egyensúly fenntartását. Képtelenség az az állítás, hogy májusra már véglegesen eldőlne, hogy mennyi lesz decemberre az éves hiány. A jelenlegi kormány mindent megtesz, hogy a költségvetés az egyensúlyi páján maradjon, de ez csak akkor fog menni, ha a következő kormány is ezt teszi, s nem szerencsés az a felállás, ha valaki májusban az elődjére mutogatva már úgy akar tenni, mintha nem is lenne lehetősége a költségvetési szigor fenntartására és ezáltal a hiánycél tartására" - vélekedik a miniszter.

Az ÁSZ-hoz hasonló jelentést adott ki a költségvetési tanács is: azt összegezte a szervezet, hogy az elmaradó adóbevételek 160 milliárd forintos bevételkiesést jelenthetnek jövőre (A Költségvetési Tanács szerint idén 4,2% lesz az államháztartás GDP-arányos hiánya - A szerk.). Ezek az adatok azt bizonyítják, hogy a kormányzati gazdaságpolitika csődöt mondott - hangsúlyozta Varga Mihály, az országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke. A politikus emlékeztetett arra, hogy a legújabb munkanélküliségi adat szerint a munkanélküliségi ráta jelenleg 16 éves csúcsot döntött meg: 11,4 százalékon áll, s ez is azt igazolja, hogy a magyar gazdaság rossz irányba megy. Szomorú adat: minden negyedik 24 év alatti fiatalnak nincsen munkája - jegyezte meg Varga Mihály.

A gáz árának 10 százalékos emelése is azt mutatja, hogy a kormány érzéketlen az emberek problémáira, ennek pedig beláthatatlan következményei lehetnek. Tehát a politikai változások szükségessége még sürgetőbb és fontosabb, mint korábban volt - mutatott rá a fideszes politikus.

A Fidesz adócsökkentésben gondolkodik, ez teremt majd ugyanis lehetőséget arra, hogy több munkahely legyen, s aki akar, az dolgozni tudjon. Az ütemezésére pontos választ azonban csak akkor lehet adni, ha megtörténik a kormányzati hatalom átadása-átvétele, és kiderülnek esetleg olyan tételek, amelyeket korábban nem ismertek - hangsúlyozta.

Tekintettel a munkanélküliek magas számára, már idén hozni kell olyan lépéseket, amelyek a munkahelyteremtés érdekében születnek: nemcsak gazdaságfejlesztési intézkedéseket kell hozni, nemcsak a bürokráciát kell csökkenteni, hanem módosítani kell az adótételeken is - mondta Varga Mihály, aki rendszerszintű változásra azonban csak jövőre lát esélyt. De lehetnek olyan kisebb adótételek, melyeken már lehetséges változtatni az idén is - fogalmazott a képviselő.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen terve van a Fidesznek, kormányra kerülve hogyan érné el, hogy valóban csökkenjenek a devizahitelek törlesztőrészletei, Varga Mihály kifejtette: egy gyenge kormány nem tudja megvédeni az embereket attól a kiszolgáltatottságtól, amely most a pénzintézetekkel szemben fennáll. Erős felügyelet, erős kontroll kell és egy olyan kormányzat, amely mindent megtesz azért, hogy az embereken csak az indokolt költségeket számolják el a bankok - mondta. 

ÁSZ Költségvetési Tanács gázár emelés Varga Mihály költségvetés Oszkó Péter
Kapcsolódó cikkek