Magyar gazdaság

Ötszázan a minimum ötszázmillióval tartozók listáján

Az adóhatóság negyedévente teszi közzé azon cégek és magánszemélyek nevét, amelyeknél 100 millió forintnál nagyobb adóhiányt tart nyilván.

Budapestiek a szégyendobogón

A költségvetési vitákban a különböző tárcák, ágazatok, önkormányzatok néhány milliárdért is ádázan versengenek egymással, miközben a www.feketelista.hu legfrissebb listáját olvasva is azt látjuk, hogy az adót elkerülők százmilliárdokkal kurtítják meg a büdzsét.

A „toplista” első két helyezettjének adóhiánya egyenként meghaladja a 9 milliárd forintot. A budapesti székhelyű, VI. kerületi Szinyei Merse Pál utca egyik emeleti lakásában bejegyzett ES-TEAM Nagykereskedelmi Kft. megállapított adóhiánya és a jogkövetkezmények összege összesen 9,861 milliárd forintra rúg. Az évek folyamán minden szankció – adóvégrehajtás, adószám-felfüggesztés, felszámolás, végelszámolás – elérte.

Alig marad el, 9,523 milliárdos adótartozásával az ugyancsak fővárosi, a VII. kerületi Akácfa utcában székelő SEACOMP Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

A kétes értékű „dobogó” harmadik fokára a szintén budapesti, a VIII. kerületi Korányi Sándor utcában bejelentett DÉL- HUNINVEST Ügynöki Kereskedelmi Kft. állhat, amelynek adótartozása 6,334 milliárd forintig gyűlt a APEH-nál. Felszámolás alatt áll.

A mindenkori „adótartozási csúcsot” tartók listáján összesen tizenegy olyan cég neve található, amelyeknek egyenkénti adóhiánya meghaladja a 4 milliárd forintot. Közülük kilencet budapesti, egyet szegedi, egy másikat pedig solymári címen jegyeztek be. Abban megegyeznek, hogy valamennyi felszámolás, végelszámolás alatt áll, vagy már törölte is őket a cégbíróság. Hatalmas adóhátralékaik aligha hajthatók be.

A lista elején felsorolt ötven cég közül további tizennyolc vállalkozás hárommilliárd, huszonegy pedig kétmilliárd forintnál több adóval tartozik. Jellemző: a félezer cég közül több mint négyszázötven kereskedelmi és/vagy szolgáltatói tevékenységre kapott engedélyt, és szinte valamennyi kft. formában működik. A nagyadósok között azonban rajtuk kívül megtalálhatók az ipari és építőipari, ingatlanforgalmazó, számítógépes és informatikai, valamint a vagyonvédelmi társaságok is.

„Csak” félmilliárddal tartoznak a sereghajtók

Az adómorálra jellemző, hogy az ötszázas listára „csak” félmilliárd forint feletti tartozással lehetett „feliratkozni”. A szégyentabló utolsó három helyezettje szintén a budapesti cégek köréből kerül ki.

Ezek: a PRINT-TRADE Nyomdaipari és Kereskedelmi Kft., a DADA Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint az F-GOLD Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A sereghajtók is egyenként több mint félmilliárd forint adóval hátralékosak.

A legfrissebb állapot

A legfrissebb APEH-információk szerint a 180 napnál régebb óta tartozók hátraléka egyetlen év alatt mintegy 400 milliárd forinttal növekedett, és már megközelíti a 2000 milliárd forintot. Közöttük 1655 olyan céget találunk, amelyek adóhiánya nagyobb 100 millió forintnál, valamint csaknem 3000 magánszemélyt és egyéni vállalkozót, akik 10 millió forintnál több adót nem fizettek be. Hiába tehát az adóhatóság szigora, hiába ad fizetési engedményt is, a hátralékok évről évre növekszenek. A tartozások behajtására az esetek többségében kevés az esély, hiszen a nagyadósok listáján szereplő cégek közül 1162 felszámolás, 68 végelszámolás alatt áll, 159 társaságnak pedig felfüggesztették az adószámát.

fekete lista adóslista felszámolás végelszámolás adótartozás APEH adóhátralék
Kapcsolódó cikkek