Magyar gazdaság

Pár hónap és működnek a Regionális Tőkebefektetési Alapok

A tervek szerint április-májusban, de mindenképpen a második negyedévben megkezdi működését a Regionális Tőkebefektetési Alap (RTA) az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) regionális operatív programjainak gazdaságfejlesztési forrásaiból - közölte Oravecz Péter, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szóvivője az MTI érdeklődésére.

A minden régióban létrejövő alapról a kormány tavaly novemberben döntött, azóta az alapok előkészítése zajlik.

A Regionális Operatív Programok (ROP) gazdaságfejlesztési forrásainak felhasználásával mind a hét régióban, egyenként 2 milliárd forint tőkealapot képeznek. 

A szóvivő tájékoztatása szerint a tőkelapokból a kulcságazatokban tevékenykedő vállalkozások tőkehiányán segítenek. A fejlesztésre fordítható visszatérítendő támogatást célzottan azok a cégek kaphatják majd meg, amelyek a pénzpiacon nem tudnak finanszírozáshoz jutni. A konstrukció előnye, hogy a visszafizetett támogatást a régió majd újra felhasználhatja.

A tervek szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n belül tőkealapkezelő cég jön létre, amely a tulajdonosi jogok gyakorlását delegálja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség részére. A futamidő 5-6 év lehet, de ezt az egyedi szerződésekben határozzák majd meg - mondta Oravecz Péter.

Regionális Operatív Programok tőkealap Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Kapcsolódó cikkek