Magyar gazdaság

A nemzetközi tőke egyelőre inkább kivár

Az UNCTAD jelentése szerint túlságosan korai lenne a globális működőtőke-áramlás magához téréséről beszélni

Talán az elkövetkező időszakban némileg megindulhat a globális működőtőke-áramlás, de az igazi fellendülésre még várni kell. A kilátások azonban kedvezőbbé váltak, hiszen javult az üzleti környezet, a transznacionális cégek vezetői körében nőtt a derűlátás saját vállalatuk kilátásait illetően, s az első negyedévben már élénkült is a vállalatfelvásárlások- és összeolvadások "piaca".

A világgazdaságban tavaly a második félévben megindult növekedés folytatódása plusz lökést adhat a globális működőtőke-áramlásnak az elkövetkező időszakban - vélik az ENSZ Kereskedelemfejlesztési szervezetének (UNCTAD) elemzői.

Úgy látják, hogy a transznacionális vállalatok visszatérnek az ambiciózusabb határokon átívelő befektetési programokhoz, nem véletlen, hogy már az idei év első negyedében is jócskán megugrott a vállalatfelvásárlási és -összeolvadási projektek értéke (gyakorlatilag megduplázódott a nagyon alacsony bázist képviselő előző negyedhez képest).

Egy sor megaüzlet is köttetett, elsősorban a távközlésben, a gyógyszer és az élelmiszeriparban. Ennek ellenére más jele nincs annak, hogy az FDI-áramlás komoly növekedésnek indulna, például a zöldmezős beruházások további - igaz, enyhe - visszaesése - is ezt látszik igazolni.

Mindez annak ellenére is így van, hogy a válság kirobbanása óta eltelt időben az egyes kormányok által hatályba léptetett, a működőtőke-áramlást befolyásoló változások a liberalizáció és az áramlás ösztönzésének célját szolgálják. Az állami segély-, illetve ösztönző csomagok is pozitívan befolyásolhatják az FDI-áramlást.

Tavaly az utolsó negyedévben egyébként lényegében megegyezett az UNCAD által összeállított FDI-index értéke az egy negyedévvel korábbival (ám alig a felét tette ki a válságot megelőző, 2008. első negyedéves értékének). Kiegyenlített maradt tehát 2009 végére az áramlás, ami egyben persze azt is jelenti, hogy a fellendülés elmaradt, de, miként a jelentés rámutat: a tapasztaltok azt mutatják, hogy fél éves késéssel követi a GDP-növekedés beindulását az FDI-áramlás növekedése.

tőke vállalaltok pénzmozgások
Kapcsolódó cikkek