Magyar gazdaság

Büdzsé: egyelőre nincs csalódás

Valamivel kedvezőbb lett az államháztartás első háromhavi egyenlege a pénzügyi tárca korábbi előrejelzésében szereplőnél. Míg a PM 651,2 milliárd forintos deficitet várt március végére, a tegnap közzétett jelentés szerint a hiány csupán 609,9 milliárd forint lett.

Kérdés persze, hogy mindez mennyire örömteli hír. Tény ugyanis, hogy a 878,8 milliárd forintos éves előirányzatot figyelembe véve az első negyedévi hiány így is viszonylag magas. Míg a prognózis szerinti arány 74 százalék lett volna, a tényleges deficit is 69,4 százalékot takar.
Tavaly ugyanebben az időszakban csupán 61,6 százalékot mutatott ez az összevetés, legalábbis a tényleges év végi deficithez képest. Ha azonban a 2009-es első háromhavi 566 milliárd forintos mínuszt nem a 918,6 milliárd forintos egész éves deficithez mérjük, hanem a tavaly április elején várt éves hiányhoz, más, magasabb értéket kapunk. Akkor ugyanis a PM-ben még csak 730,6 milliárd forintos éves mínusszal számoltak, ehhez képest pedig az első negyedévi deficit 77,5 százaléknak felel meg, tehát igen közel áll a mostani számhoz.
Ebből a logikából persze az következik, hogy az idén is kénytelen lesz a pénzügyi tárca megemelni az éves hiányvárakozását. Ha a tavalyi arányokat a mostani számokra vetítjük, lapunk számítása szerint az éves deficit 1010-1020 milliárd forint körül alakulhat.
Visszatérve a mostani adatokra: tudomásunk szerint a valamivel jobb eredmény ismét az áfabevételeknek köszönhető. A Malév „visszavétele” viszont több tízmilliárd forintos tehertétel is lehet az év hátralévő részében.

KR -->

ÁHT államháztartás egyenleg
Kapcsolódó cikkek