Magyar gazdaság

Kevesebb álláskereső volt márciusban

A válság kitörése óta megfigyelt trendnek megfelelően az álláskeresők száma egy év alatt továbbra is Közép-Magyarországon és Közép-Dunántúlon, vagyis a legfejlettebb régiókban emelkedett a legnagyobb mértékben.

Több mint 644 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők száma márciusban, ez 2,2 százalékkal kevesebb, mint az előző hónapban – derült ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat friss statisztikáiból. A válság kitörése óta megfigyelt trendnek megfelelően az álláskeresők száma egy év alatt továbbra is Közép-Magyarországon és Közép-Dunántúlon, vagyis a legfejlettebb régiókban emelkedett a legnagyobb mértékben.
A legnagyobb arányban az állásukat elsősorban az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás, a mezőgazdaság, vad- és erdőgazdálkodás, a közigazgatás, a védelem, a kötelező társadalombiztosítás, az építőipar és a kiskereskedelem területén dolgozók vesztették el márciusban.
Az álláskeresőknek 62,4 százaléka részesül valamilyen ellátásban, számuk egy hónap alatt 17 ezer fővel csökkent. Álláskeresési járadékra 156,8 ezren, álláskeresési segélyre 66,9 ezren, rendszeres szociális segélyre 2,5 ezren voltak jogosultak, és 175,5 ezren kaptak rendelkezésre állási támogatást. Az ellátatlanok száma 242,5 ezer fő volt, ez az előző hónaphoz képest 0,9 százalékos növekedést jelent.
Az ÁFSZ statisztikái szerint a munkáltatók márciusban 35,9 ezer új álláslehetőséget jelentettek be, ez az előző hónaphoz képest 10,9 ezres emelkedést, az előző év márciusához képest viszont 1,1 ezres csökkenést mutatott. A márciusi növekedésben szerepet játszott az újabb támogatott közmunka- és közcélú munkaprogramok létszámigényének emelkedése, de nem elhanyagolható a nem támogatott álláshelyek bővülése sem.
A foglalkoztatási szolgálat adatai szerint 2010 márciusában 26 cég összesen 1312 főt érintő csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központok kirendeltségein. Az előző hónaphoz képest 49 fővel növekedett a bejelentett elbocsátandó létszám. Az egy évvel korábbi, 2009. márciusi bejelentések létszámtartalmához képest azonban jelentős csökkenés volt: 4493 fő. Ennek fő oka, hogy 2008. december és 2009. március között csúcsosodott ki a válság hatása, a létszám-leépítési bejelentések havonkénti száma ebben az időszakban érte el a maximumát. VG

VG-->

álláskeresők száma álláslehetőségek állás
Kapcsolódó cikkek