Magyar gazdaság

Nálunk jobb, mint a görögöknél

A kisebb adósságállomány és a saját valuta a fő különbség a két bajba jutott gazdaság között.

Leminősítette Görögországot csütörtökön a Moody''s Investors Service, arra a véleményére hivatkozva, hogy a súlyos adósság- és költségvetési gondokkal küszködő euróövezeti tagország adósságállománya a korábban becsültnél magasabb szinten stabilizálódhat, és finanszírozása is költségesebbnek bizonyulhat a vártnál.

A nemzetközi hitelminősítő csütörtöki londoni bejelentése szerint a görög kormánykötvény-adósság besorolása az eddigi "A2"-ről egy fokozattal "A3"-ra romlik. A Moody''s az új besorolást is felülvizsgálat alá vette, további leminősítés kilátásba helyezésével.

A piacokon hajlamosak összevetni hazánkat a hellénekkel, ám az adatok tanúsága szerint Magyarország koránt sincs olyan rossz helyzetben, mint Görögország, habár az is tény, vannak hasonlóságok abban, hogyan és miért jutott a két ország válságos helyzetbe. Akár a GDP-arányos államadósság, akár a költségvetési hiány jelenlegi mértékét és trendjét nézzük - nem összehasonlítható az itteni és az ottani probléma.

Nálunk ugyanis sokkal jobb a helyzet. S hogy Hellász miért menekült meg mégis hosszú ideig az államcsőd fenyegetésétől? Nem kis részt a euró zónabeli tagságának köszönheti ezt. Kérdés milyen lesz a folytatás.

A sok hasonlóság ellenére a magyar és a görög válság lényegi elemekben különbözik egymástól. A legfontosabb eltérés a probléma nagysága. Igaz, nálunk volt szükség az uniós országok közül elsőként nemzetközi mentőövre, amikor 2008 őszén elapadtak a pénzpiacok, de abban sokkal nagyobb szerepe lehetett a pániknak, amely a befektetők körében eluralkodott.

A görög adósságállomány már akkor is lényegesen nagyobb volt, abszolút értékben és GDP-arányosan is, mint a magyar, amely csak az IMF–EU–Világbank készenléti hitelének a felvételét követően emelkedett a 80 százalék közelébe.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

görög válság gazdasági válság görögök államháztartás költségvetés
Kapcsolódó cikkek