Magyar gazdaság

Nyugvóponton a forint

Miközben kétségtelenül stabilizálódott a forint az elmúlt másfél évhez képest, továbbra sincs egyetértés, hogy egyensúlyt jelent-e a 265 körüli euróárfolyam. Az exportőrök sokkal inkább függnek a külső konjunktúrától, mintsem néhány százaléknyi árfolyam-ingadozástól, és még fontosabbak az adózási és vállalkozási feltételek.

A magas devizaadósság ugyanakkor ronthatja a helyzetet, főként a gyenge hitelezési aktivitás mellett. A megnövekvő adósságteher miatt ugyanis a belföldi eladások csökkennek, ebben az egyoldalúan megemelt hitelkamatok is szerepet játszanak. Figyelembe kell venni azt is, hogy az árfolyam az árszínvonalat is befolyásolja, márpedig Magyarország ebből a szempontból sem áll jól. Igaz, hogy elsősorban az áfaemelés miatt emelkedett meg a drágulási ütem, és ennek hatása nemsokára kifut, azonban egyre fenyegetőbb magasságba kerülnek a nyersanyagárak, amit egy forinterősödéssel lehetne kompenzálni. Egyelőre azonban a mostani szint körül ragadhat az árfolyam, legalábbis erre mutatnak a legfrissebb prognózisok.
A választások is csak akkor lehetnek hatással rá, ha valami jelentős meglepetés születne. Az államadósságot önmagában is csökkentené az erősödés, ez azonban a folyó kiadásokban alig jelenne meg.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

forint nyersanyagárak MNB árfolyampolitika árfolyam
Kapcsolódó cikkek