Magyar gazdaság

A Ceausescu-korszak utáni legnagyobb tüntetésére készülnek Bukarestben

Az érdekegyeztetés alakulásától függ, mit teszünk: megelégszünk a tömeggyűlésekkel, vagy általános sztrájkot hirdetünk – jelentette ki Bogdan Hossu, a Cartel Alfa szakszervezet vezetője arra válaszul, hogy a bukaresti kormány a nyugdíjak, a munkanélküli segélyek és a közalkalmazotti bérek 15-25 százalékos csökkentésével kívánja az IMF által előírt 1,5 százalékos költségvetésihiány-csökkentést abszolválni.

A Cartel Alfa holnapi bukaresti nagygyűlésére 100 ezer tanárt, orvost és közhivatalnokot vár – politikai elemzők elképzelhetőnek tartják: a Ceausescu után korszak legnagyobb erődemonstrációjára kerül most sor.

Az 20 milliárd eurós IMF-hitel deficitcsökkentő feltételeinek teljesítésére kétféle terv körvonalazódott Romániában. Az egyik az áfa 19-ről 24 százalékra, az egykulcsos személyi jövedelemadónak pedig 16-ról 20 százalékra emelésével növelte volna a bevételeket, a másik az állam bérjellegű költségeinek lefaragásával javítana a költségvetési hiányon.

A középjobb kormány az utóbbi mellet döntött, és Társadalmi Felelősségvállalás Programja néven június 1-jével vezeti be.
Ez nem a Társadalmi Felelősségvállalás,  hanem a Társadalmi Genocídium Programja – nyilatkozta Victor Ponta, az ellenzéki szociáldemokrata párt vezetője.

Az érdekegyeztető tanács (CIS) múlt heti ülésén a szakszervezetek ülésén azt szerették volna elérni, hogy a mostani egykulcsos jövedelemadót egy progresszív rendszerűvel váltsák fel, szándékukat azonban nem sikerült keresztülvinni.

A munkaadók ugyanakkor fellégeztek: az áfaemelést sikerült elkerülni.
– A vállalkozói szférában a válság hatására eddig is 35 százalékkal csökkentek a bérek. Egyszer az állami szférában is előfordulhat ilyesmi – idézi Cristian Parvan, a vállalkozók szövetségének főtitkárát az EUbusiness.

Románia sztrájk áfa Ceausescu adó tüntetés
Kapcsolódó cikkek