Magyar gazdaság

A Nomura után a Morgan Stanley is aggódik a Fidesz tervei miatt

Magyarország monetáris politikája túl laza, mivel a leendő kormány enyhíthet a költségvetési szigoron, és adót csökkenthet, mindez pedig inflációs nyomáshoz vezet - áll a Nomura vállalati tanácsadó cég elemzésében. Más elemzők is aggódnak: a Morgan Stanley szakértője a devizahitelek forint váltásával, az euróbevezetés lassításával kapcsolatban látja "feketén" a leendő időszakot.

Peter Attard Montalto, a cég közgazdásza szerint Magyarország az egyik feltörekvő európai ország, amelyik a legközelebb jutott ahhoz, hogy "politikai hibát kövessen el, mivel - ahhoz képest, hogy a kockázati piacok egyre kockázatosabbak - a monetáris politika túl laza. A hosszú távú inflációs veszélyek egyre nagyobbak, ahogy az egyre lazább fiskális politika kockázata nő - teszi hozzá Montalto.

Magyarország a tavalyi utolsó negyedévben hagyta maga mögött a recessziót, ám a gazdasági visszaesés 6,3 százalékos volt az év egészét tekintve - a legnagyobb 1991 óta. A Magyar Nemzeti Bank ezért 10 egymást követő lépésben csökkentette a jegybanki alapkamatot, amely most a rekordmélységű 5,25 százalékra csökkent a 2008 október 11,5 százalékról.

Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök ma egyértelművé tette: a növekedés elsőbbséget élvez a költségvetési szigorral szemben, és ígéretet tett az adócsökkentésre. A lazább költségvetési politika Montalto szerint 3,4 százalékos növekedéshez és inflációs nyomáshoz vezethet jövőre.

Montalto úgy véli, hogy figyelembe véve ezeket a terveket, a magyar jegybanknak emelnie kell az alampkamatot, nem folytathatja a jelenlegi "különlegesen alkalmazkodó helyzetet".

Magyarország volt az első uniós ország, amely IMF-mentőcsomagot volt kénytelen igénybe venni, a szocialista kormány költségcsökkentései helyreállították a befektetői bizalmat az ország iránt, ám államadóssága még mindig a legmagasabb a feltörekvő európai, a közel-keleti és az afrikai országok közül, így ki van téve a piaci hangulat szeszélyeinek - így Montalto.

Amikor a piacok a nagy adósokat űzik, Magyarország megint a legsérülékenyebb lesz. Míg az előző kormány deficitcsökkentési erőfeszítéseit üdvözölték a piacok, addig a leendő kabinet növekedést középpontba helyező retorikája növeli a fiskális kockázatokat - írja a Nomura közgazdásza.

Orbánék csalódást okoznak?

Egyre inkább az az érzésünk, hogy tévedtünk, amikor azt feltételeztük, hogy az új magyar kormány figyelembe veszi majd a hatalomra kerülésekor az aktuális külpiaci hangulatot - jegyzi meg a ma kiadott feltörekvő piaci összefoglaló Magyarországról szóló részében a Morgan Stanley londoni elemzője, melyet a portfolio.hu idéz. Pasquale Diana a devizahitelek forint váltásával, az euróbevezetés lassításával, illetve az eddig tervezettnél jóval magasabb államháztartási hiánycéllal kapcsolatos Fidesz-jelzésekre reagált borúsan.

 

fiskális politika motalto Nomura államadósság imf-mentőcsomag
Kapcsolódó cikkek