Magyar gazdaság

A régió legjobb befektetési ügynöksége lett az ITD Hungary

Közép-Kelet-Európa legjobb befektetési ügynökségének választotta az ITD Hungary-t 2010-ben a Site Selection amerikai magazin. A tavalyi Világbank által készített felmérés után, most egy újabb független szervezet ismerte el a magyar befektetésösztönzési és kereskedelemfejlesztési ügynökség tevékenységét.

A Site Selection Magazine az Egyesült Államok vezető gazdasági kiadványa, idei  márciusi számában publikálta a nemzeti befektetési ügynökségek – és ezzel összefüggésben – a legjobb befektetési helyszínek ranglistáját. A tanulmány a világ öt térségét vizsgálta: Nyugat-Európát, Kelet-Európát, Afrikát, a Közel-Keletet, Óceániát és Latin-Amerikát.

– Egy olyan, viszonylag kisebb ország polgárának, mint amilyen Magyarországé, talán többet jelenthet egy ilyen elismerés, mint egy nagyobb uniós tagállamban élőnek. Hiszen a cím arra utal, hogy ismerik az eredményeinket külföldön, és a vállalkozók Magyarországot befektetéseik komoly célterületeként veszik számba – nyilatkozta Kilián Csaba az ITD Hungary vezérigazgatója. – A válság megviselte a gazdaságot, és nagy teherrel nehezedett a magyar munkavállalókra, de részben az ITD Hungary-nek is köszönhető, hogy kezdünk kilábalni ebből a helyzetből. 2008-2009-ben 57 befektető választotta Magyarországot befektetésének helyszínéül. Összesen csaknem 2,5 milliárd euró értékben invesztáltak, és csaknem 15 000 új munkahelyet teremtettek - tette hozzá az ügynökség vezetője a díj kapcsán.

Az ügynökség másik üzletága, a vállalkozásfejlesztés, tavaly több mint 210 üzletfejlesztési célú hazai és külföldi rendezvényt tartott, 6000-nél is több hazai vállalati résztvevővel. A cégektől kapott visszajelzések szerint 2009-ben 350 millió EUR meghaladó ügylet létrehozásában, 188 millió EUR értékű külföldi projekt- és keretszerződés megkötésében működött közre az ITD Hungary üzletfejlesztési igazgatósága, a jelenleg még le nem zárt ügyletek értéke pedig eléri a 60 millió EUR értéket.

Az ITD Hungary 2004-ben átalakította korábbi szervezeti és működési struktúráját, és azóta két külön igazgatóság foglalkozik a gazdaság élénkítésével. Az átszervezések óta a befektetésösztönzési és vállalkozásfejlesztési igazgatóságok hatékonysága jelentősen nőtt.

Tavaly, a Világbank által készített nemzetközi felmérésen az ITD Hungary kommunikációs teljesítménye is kiválóan vizsgázott: a vizsgált 213 befektetésösztönzési szervezet portálja közül a magyar ügynökség honlapja lett a a rangsor tizenkettedik helyezettje.

Site Selection ITD Hungary befektetési ügynökség Világbank
Kapcsolódó cikkek